«Ξεπαγώνει» σταδιακά το Κτηματολόγιο το 2017

«Ξεπαγώνει» σταδιακά το Κτηματολόγιο το 2017

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Χρονιά ολικής επανεκκίνησης του κτηματολογίου θα είναι το 2017, αν βέβαια ευοδωθούν τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ). Εκτός από τον μεγάλο διαγωνισμό για την κτηματογράφηση όλων των περιοχών που απομένουν, ο οποίος θα επαναπροκηρυχθεί τον επόμενο μήνα, εκκρεμεί η ανάθεση ακόμα 20 συμβάσεων κτηματογράφησης για ισάριθμες ομάδες περιοχών, που έχουν κολλήσει λόγω «πολέμου» προσφυγών ανάμεσα στους υποψήφιους αναδόχους-μελετητές.

Εχοντας ουσιαστικά μείνει στον «πάγο» από το 2012, το εθνικό κτηματολόγιο έχει συσσωρεύσει πολλές εκκρεμότητες και, το κυριότερο, απομακρύνθηκε ως έργο από τους τελικούς του αποδέκτες, την κοινωνία (που πλέον, όχι αδίκως, αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα… οποιαδήποτε ανακοίνωση για την ολοκλήρωσή του). Ποιες είναι λοιπόν οι εκκρεμότητες;

– 2η γενιά κτηματογράφησης (αστικά κέντρα).

Το έργο είχε χωριστεί σε δύο φάσεις. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δεύτερη φάση κτηματογράφησης για τον Δήμο Αθηναίων, τον Βόλο, τη Λαμία και τη Λιβαδειά. Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε το 2014 λόγω σοβαρών δικαστικών εμπλοκών.

– 3η γενιά κτηματογράφησης.

Το 2011 προκηρύχθηκαν δύο διαγωνισμοί κτηματογράφησης. Ο πρώτος περιελάμβανε 21 μελέτες (ομάδων περιοχών), εκ των οποίων έχουν ανατεθεί οι έξι. Ακόμα τρεις πρόκειται να ανατεθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Οι δύο αφορούν χωριά της Κορινθίας και η τρίτη χωριά της Μαγνησίας.

Σε εκκρεμότητα (λόγω δικαστικών εμπλοκών) με την ελπίδα απεμπλοκής μέχρι το τέλος του έτους βρίσκονται 12 μελέτες από εκείνον τον διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα:

1. Οι Κοινότητες Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού στη Βορειοανατολική Αττική, τα Μέγαρα και η Οινόη στη Δυτική Αττική.

2. Ομάδες χωριών στους Δήμους Σχηματαρίου Βοιωτίας και Νέας Αρτάκης Ευβοίας, Αιγίου, Ερινέου και Ακράτας στην Αχαΐα, Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου-Περαχώρας στην Κορινθία, Αμαλιάδας στην Ηλεία, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης και Παραβόλας Αιτωλοακαρνανίας, Ιωλκού και Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Λυκόβρυσης Κοζάνης, Δίου Πιερίας, Σίνδου, Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης και μια μεγάλη ομάδα χωριών στη Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα.

Oσον αφορά τον δεύτερο διαγωνισμό του 2011, έχουν ανατεθεί οι 12 από τις 14 ομάδες περιοχών. Εκκρεμούν το υπόλοιπο του Νομού Καρδίτσας και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Λαρισαίων και Φαρσάλων στη Λάρισα.

– 4η γενιά κτηματογράφησης.

Το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης θα περιέχει περιοχές από όλους τους νομούς (περιφερειακές ενότητες) της χώρας. Οι μεγαλύτερες μελέτες κτηματογράφησης (από πλευράς εκτιμώμενων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων) αφορούν τα «υπόλοιπα» των Νομών Ρεθύμνου-Χανίων (1 εκατ. δικαιώματα), Ηρακλείου (1 εκατ. δικαιώματα), Μεσσηνίας (973.000 δικαιώματα), Αρκαδίας (817.000 δικαιώματα), Ηλείας (769.000 δικαιώματα), Ευβοίας (766.000 δικαιώματα), Χαλκιδικής (729.000 δικαιώματα), Ευρυτανίας- Φθιώτιδας (704.000 δικαιώματα).

Αν οι 30 μελέτες κτηματογράφησης της 4ης γενιάς ανατεθούν στο τέλος του 2016, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες των υπό κτηματογράφηση περιοχών θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις το καλοκαίρι του 2017. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα εξαρτηθεί κατ’ αρχήν από τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στο αίτημα χρηματοδότησης του έργου (η χώρα έχει αιτηθεί 84 εκατ. ευρώ), και στη συνέχεια από τη στάση του μελετητικού κόσμου, καθώς ακόμα και η ίδια η απόφαση ακύρωσης του προηγούμενου διαγωνισμού (όπως και κάθε μελέτη ξεχωριστά στη συνέχεια) μπορεί να προσβληθεί δικαστικά, προκαλώντας πολύμηνες καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή