Πρόστιμα 40 δισ. δολ. για παραπλάνηση πελατών

Πρόστιμα 40 δισ. δολ. για παραπλάνηση πελατών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 40 δισ. δολάρια ή 35,7 δισ. ευρώ έχει κοστίσει στις τράπεζες η αποτυχία τους στην ενημέρωση των πελατών κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, ξεπερνώντας τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για κάθε άλλη κατηγορία παραπτωμάτων, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Corlytics που δόθηκε στη δημοσιότητα. Από το 2009 μέχρι το 2015, δέκα από τις ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν πληρώσει συνολικά πρόστιμα 150 δισ. δολαρίων ή 133,9 δισ. ευρώ από το ξέσπασμα σκανδάλων για μεγάλα παραπτώματα, ποσό που αναλογεί στο 14% της κεφαλαιοποίησής τους. Πρόκειται για τις Barclays, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley και UBS, όπως διευκρινίζει η Financial Times.

Υψηλό κόστος

Στην έκθεση της Corlytics περιλαμβάνονται όλα τα πρόστιμα από καταγγελίες, αγωγές ή ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από εποπτικές ή νομικές αρχές αυτήν την επταετία.

Οπως επισημαίνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της CorIytics, Τζον Μπερν, η αποτυχία των τραπεζών στην ενημέρωση των πελατών τους με κόστος συμμόρφωσης 43 δισ. δολάρια αφορά διάφορες περιπτώσεις από την παραπλάνηση επενδυτών για την πορεία των τοποθετήσεών τους ή την κακή πληροφόρηση των δανειοληπτών για τις συμβάσεις τους. «Μπορεί να περιλαμβάνει κάθε μορφή αδικίας απέναντι στον πελάτη λόγω ανακριβών ή παραπλανητικών εκθέσεων ή επικοινωνίας», προσθέτει ο κ. Μπερν.

Tα τραπεζικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Αρχές του μήνα, οι δηλώσεις του προέδρου της Barclays, Τζον Μακ Φάρλαν, ότι τα πρόστιμα ήταν «υπέρογκα» με κόστος για την κοινωνία θεωρήθηκαν προκλητικά και πυροδότησαν επικριτικά σχόλια από τον Αντριου Τίρι, βουλευτή των Συντηρητικών. «Τα πρόστιμα ήταν αναγκαία επειδή τα παραπτώματα ήταν ανήκουστα και συνταρακτικά.

Αυτό προκάλεσε ζημιά στην κοινωνία και συνακόλουθη απώλεια εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο», είχε δηλώσει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών στη Financial Times.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη διάρκεια του 2012 οι αμερικανικές τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα 25 δισ. δολ. για καταχρηστικές πρακτικές στην κατάσχεση κατοικιών.

Η δεύτερη πιο «δαπανηρή» κατηγορία προστίμων σχετίζεται με την παραπλανητική πώληση ομολόγων στεγαστικών δανείων. Για τις υποθέσεις αυτές οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ κλήθηκαν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους 27,7 δισ. δολ.

Τιτλοποιήσεις δανείων

Οι ατασθαλίες για παράτυπες τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων κόστισαν στις μεγάλες τράπεζες 20,2 δισ. δολ., ενώ για τα παιχνίδια με τα επιτόκια κλήθηκαν να καταβάλουν 14,6 δισ. δολ. επιπλέον.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως τα περισσότερα από όλα αυτά τα πρόστιμα πληρώθηκαν μέσα στο 2014. Τότε, οι τράπεζες πλήρωσαν πρόστιμα 56,2 δισ. δολ. σε μια σειρά υποθέσεων από τη χειραγώγηση αγορών μέχρι την παραπλάνηση των επενδυτών στην τιτλοποίηση δανείων.

Το 2013 πληρώθηκαν πρόστιμα 40,2 δισ. δολάρια και 38,2 δισ. δολάρια το 2012. Κατά τη διάρκεια του 2015, τα πρόστιμα των τραπεζών ήταν λιγότερα από 10 δισ. δολ., αλλά οι περιπέτειές τους δεν φαίνεται να τελειώνουν σύντομα. Μέσα στο 2016, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να ενημερωθούν για τα πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώσουν από την παραπλανητική πώληση ομολόγων στεγαστικών δανείων, ένα από τα βασικά αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή