Τα «δρομολόγια» των τζιχαντιστών

Τα «δρομολόγια» των τζιχαντιστών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε Λέρο και Αθήνα εντοπίζονται ίχνη τριών τουλάχιστον από τους πρωταγωνιστές των τρομοκρατικών επιθέσεων της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Οι δύο μπήκαν στην Ελλάδα από τη Λέρο την 20ή Σεπτεμβρίου και ο τρίτος ταξίδεψε αεροπορικώς από την Ιταλία στην Ελλάδα, την 23η Ιουλίου.

Η παρουσία τους στη χώρα επιβεβαιώνεται από έρευνα που διεξάγουν οι ελληνικές διωκτικές αρχές, κατόπιν σχετικών αιτημάτων που υποβάλλουν Βέλγοι συνάδελφοί τους. Ειδικότερα, Ελληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες δύο από τους συνεργούς του μέχρι πρότινος καταζητούμενου τρομοκράτη Salah Abdelslam επέστρεψαν από τη Συρία στην Ευρώπη μέσω Λέρου την 20ή Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τους Naim Al Hamed και Sofiane Ayari, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους και έδειξαν στους Ελληνες αστυνομικούς πλαστά συριακά διαβατήρια.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Al Hamed είχε ενεργό συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Ο Sofiane Ayari, αντίστοιχα, χρησιμοποιούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα υπό στοιχεία Μounir Ahmed Alaaj ή Amine Choukri και συνελήφθη τη 18η Μαρτίου μαζί με τον Abdelslam σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο προάστιο Molenbeek των Βρυξελλών. Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τη νύχτα μεταξύ 2 και 3 Οκτωβρίου 2015 οι τρεις τους συναντήθηκαν στη πόλη Ουλμ (Ulm) της Νότιας Γερμανίας. Ελληνικές πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι οι Naim Al Hamed και Sofiane Ayari λίγα εικοσιτετράωρα μετά την άφιξή τους στη Λέρο ταξίδεψαν ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά και από εκεί συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη.

Παρόμοιο δρομολόγιο είχαν ακολουθήσει τον περασμένο Οκτώβριο ισλαμιστές τρομοκράτες, που συμμετείχαν ή επρόκειτο να συμμετάσχουν στις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Οπως είναι ήδη γνωστό, ο ένας τουλάχιστον από τους καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε έξω από το Stade de France είχε φτάσει στη Λέρο την 3η Οκτωβρίου. Δύο ακόμα συνεργοί του, που είχαν φτάσει την ίδια μέρα στο νησί είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί τη 10η Δεκεμβρίου στο Ζάλτσμπουργκ, κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Επιβεβαιώνονται, στο μεταξύ, από Ελληνες αξιωματούχους και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στον ιταλικό Τύπο σύμφωνα με τις οποίες ο φερόμενος ως καμικάζι του μετρό των Βρυξελλών, Khalid el Bakraoui ταξίδεψε αεροπορικώς από την Ιταλία στην Ελλάδα την 24η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ο el Bakraoui ταξίδεψε στις 23 Ιουλίου από τις Βρυξέλλες στην ιταλική πόλη Τρεβίζο και το επόμενο πρωί «πέταξε» από το αεροδρόμιο Marko Polo της Βενετίας στην Αθήνα με πτήση της εταιρείας χαμηλού κόστους Volotea. Εκανε χρήση βελγικών ταξιδιωτικών εγγράφων, δίχως να κινήσει το ενδιαφέρον των ιταλικών ή ελληνικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου είχε ταξιδέψει οδικώς – ακτοπλοϊκώς από το Μπάρι στην Πάτρα και αντίστροφα, ο Salah Abdelslam στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών ενεργειών για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με μια εκδοχή, κατά την επιστροφή του προς την κεντρική Ευρώπη συναντήθηκε σε Αυστρία ή Ουγγαρία με δύο ακόμα κεντρικά πρόσωπα των πρόσφατων επιθέσεων στις Βρυξέλλες, τον Mohamed Belkaid (έπεσε νεκρός σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις Βρυξέλλες) και τον Νajim Laachraoui, που φέρεται να ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή