Αεροπειρατεία με αίσιο τέλος στην Κύπρο

Αεροπειρατεία με αίσιο τέλος στην Κύπρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσια κατάληξη είχε η χθεσινή αεροπειρατεία αεροσκάφους Airbus A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε την πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο μεταφέροντας 81 επιβαίνοντες και το οποίο τελικά προσγειώθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου κατόπιν αιτήματος του αεροπειρατή. Ο άνδρας, που, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, είναι ο Σεφεντίμ Μουσταφά, απειλούσε να ανατινάξει το αεροσκάφος αν δεν προσγειωθεί στη Λάρνακα, λέγοντας ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, ενώ επιδείκνυε μια λευκή ζώνη παρόμοια με αυτή που φέρουν οι καμικάζι αυτοκτονίας. Νωρίς χθες το απόγευμα, ο αεροπειρατής απελευθέρωσε και τους τελευταίους επτά επιβαίνοντες που κρατούσε, εκ των οποίων τέσσερα μέλη του πληρώματος, και παραδόθηκε στις διωκτικές αρχές, οπότε και συνελήφθη, ενώ αποκαλύφθηκε ότι η ζώνη με εκρηκτικά που έφερε ήταν ψεύτικη. Ταυτόχρονα, και ο έλεγχος που έγινε στο αεροσκάφος έδειξε ότι δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα παρέμεναν ασαφή τα κίνητρα του άοπλου αεροπειρατή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Λευκωσία, ερωτηθείς για το κίνητρο του αεροπειρατή, απάντησε ότι «πάντα υπάρχει μία γυναίκα».

Ψυχικά διαταραγμένος

Πηγές που πρόσκεινται στις κυπριακές αρχές επιβεβαιώσαν ότι ο αεροπειρατής θέλησε να μιλήσει με την Κύπρια πρώην σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, ενώ αξιωματούχος της κυπριακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε ότι ο άνδρας ζήτησε από τους διαμεσολαβητές να παραδώσουν στη γυναίκα και ένα φάκελο. Ανώτατος Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι ο συλληφθείς ήταν ψυχικά διαταραγμένος και ότι το συμβάν δεν μοιάζει να συνδέεται με την τρομοκρατία.

Οι πληροφορίες για την εξέλιξη της αεροπειρατείας είναι συγκεχυμένες, αλλά φαίνεται ότι ο αεροπειρατής απείλησε να ανατινάξει το αεροσκάφος με τα εκρηκτικά που υποστήριζε ότι έφερε, ενώ, αμέσως μόλις προσγειώθηκε στο κυπριακό αεροδρόμιο, δυνάμεις ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας το περικύκλωσαν και άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, καθώς και η σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων επιβατών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την παράδοση του αεροπειρατή, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ επιβεβαίωσε ότι ο αεροπειρατής ήταν Αιγύπτιος, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί στα κίνητρα της πράξης του.

Ακόμα όμως και έτσι, το επεισόδιο κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στον αιγυπτιακό τουρισμό και θα αναστείλει τις προσπάθειες ανάκαμψης της νοσούσης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Ο τουριστικός τομέας, που αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για την αιγυπτιακή οικονομία, ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά στα τέλη του Οκτωβρίου, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος. Εκείνο το συμβάν είχε πυροδοτήσει έντονη συζήτηση για την πραγματική κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στα αιγυπτιακά αεροδρόμια και για την αξιοπιστία των ελέγχων ασφαλείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μια αποτυχημένη επέμβαση Αιγυπτίων κομάντος σε αεροπλάνο που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προκάλεσε μείζονα διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου και Κύπρου το 1978.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή