Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμφωνία

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συμφωνία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταγραφόμενη «σχετική μείωση» των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά λειτουργεί αποσυμφορητικά για την πίεση που η κυβέρνηση αισθάνεται υπό το βάρος του «διαρκούς αγώνα», όπως κυβερνητικά στελέχη περιγράφουν τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Στη χθεσινή υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αξιολογήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες ημέρες. Πιθανότατα αύριο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται τα ζητήματα που έχουν ανακύψει ως νομικές εκκρεμότητες, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ρυθμίσεις για θέματα όπως οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των διοικητών που θα τοποθετηθούν στα hotspots και το προσωπικό που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση της συμφωνίας. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται ώστε το νομοσχέδιο «να είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις για τους πρόσφυγες». Η αναφορά αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Στην κυβέρνηση έχει αποτυπωθεί ήδη από τη διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας η αγωνία πιθανών νομικών περιπλοκών για τη χώρα και τα κυβερνητικά στελέχη, εξαιτίας ενδεχόμενης ασυμβατότητας των προβλεπόμενων από τη συμφωνία με τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των προσφύγων. Επιπλέον, στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών έχουν ήδη εκφρασθεί αντιρρήσεις για το κατά πόσο η νέα συμφωνία και ιδιαίτερα οι προβλέψεις για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, αλλά και για διαδικασίες – εξπρές στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου, είναι σύμφωνη με τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και με τις πάγιες προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τις ενστάσεις της στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας διατύπωσε με άρθρο στην «Αυγή» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασιλική Κατριβάνου. Ανάλογες ενστάσεις έχουν εκφρασθεί και από την «κίνηση 53+». Ετσι, στην κυβέρνηση επιζητούν το νέο νομοσχέδιο να έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα καλύπτουν ότι είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η υπερψήφισή του από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες προτεραιότητες, η μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη παραμένει στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού, με την παράμετρο, ωστόσο, ότι ο ρυθμός μετακίνησης συνδυάζεται με τον ρυθμό ολοκλήρωσης υποδομών και δημιουργίας νέων θέσεων φιλοξενίας.

Την ίδια στιγμή, ως «πρόβλημα» αναγνωρίζεται, πλέον, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Πειραιά, όπου ο αριθμός των εκεί συγκεντρωθέντων προσφύγων και μεταναστών δείχνει μέρα με την ημέρα να αυξάνεται και ο αυτοσχέδιος καταυλισμός επεκτείνεται και μετασχηματίζεται σε μια δεύτερη Ειδομένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή