Πρόταση για επιβολή ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία

Πρόταση για επιβολή ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα, της κατάργησης του τέλους Παρεπιδημούντων τάσσεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Το σκεπτικό της πρότασης ανέπτυξε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων στην οποία βραβεύθηκε για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του τουρισμού. Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε την επιβολή τέλους ενός ευρώ ανά διανυκτέρευση προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την τουριστική προβολή της πόλης. Παράλληλα, τόνισε ότι αντίστοιχα παραδείγματα επιβολής τέλους ανά διανυκτέρευση εφαρμόζονται για τον ίδιο σκοπό και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως στη Ρώμη (4 ευρώ) και στο Μιλάνο (5 ευρώ). Το εν λόγω τέλος, πρόσθεσε, θα επιβαρύνει τους πελάτες και όχι τις επιχειρήσεις. Ο δήμαρχος πρότεινε στην αρχή το μέτρο να εφαρμοσθεί εθελοντικά και στη συνέχεια εφόσον το υιοθετήσει τουλάχιστον το 70% των επιχειρήσεων να επιβληθεί υποχρεωτικά. Επίσης, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στο σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης της πολυπολιτισμικότητας της πόλης, κάνοντας ειδική μνεία στην προσπάθεια που έχει γίνει για την προσέλκυση Τούρκων και Ισραηλινών επισκεπτών.

Πρόγραμμα «Δώδεκα»

Χθες, ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας του προγράμματος «Δώδεκα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και μέλος του Συνδέσμου, κ. Λύσανδρο Τσιλίδη, το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και περιλαμβάνει θεματικές και ειδικού ενδιαφέροντος δραστηριότητες. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύσσονται 12 θεματικοί άξονες – εργαλεία για τη δημιουργία τουριστικών πακέτων σε σχέση με τον αθλητικό τουρισμό, τον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, τον περιηγητικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, την ελληνική φύση, τη λαϊκή παράδοση, τη γαστρονομία, τη γευσιγνωσία και την οινογνωσία, τη διασκέδαση, τον θαλάσσιο τουρισμό, τον συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό. Aναφερόμενος στο πρόγραμμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου ταξιδιωτικών πρακτόρων Βρετανίας (ΑΒΤΑ), Νόελ Ιωσηφίδης, τόνισε ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να υιοθετηθεί ειδικά σε σχέση με τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η εν λόγω αγορά δεν είναι μεγάλη αλλά είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

Από τη πλευρά της η αν. υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, είπε ότι φέτος επετεύχθη σε κάποιους προορισμούς η επιμήκυνση της σεζόν με πτήσεις από το εξωτερικό που θα ξεκινήσουν στις 7 Απριλίου και θα διατηρηθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου. Επίσης, αναφέρθηκε στο άνοιγμα νέων αγορών που στοχεύει η Ελλάδα όπως η Αίγυπτος και το Ιράν, ενώ εκτίμησε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών από παραδοσιακές αγορές όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης της εικόνας της χώρας ως ασφαλή προορισμού, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στις τουριστικές περιοχές από τις υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας στον τομέα του τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου, της αντιμετώπισης του φαινομένου λειτουργίας παράνομων τουριστικών γραφείων αλλά και της επιβολής κανόνων της νέας αγοράς τουριστικών μισθώσεων σε σπίτια από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Συνδέσμου τιμήθηκε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος για την ολοκληρωμένη προβολή και προώθηση της περιφέρειας μέσω της τουριστικής καμπάνιας «Αegean Islands. Like No Other».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή