Από Ελληνικό γίνεται Διεθνές το Φεστιβάλ

Από Ελληνικό γίνεται Διεθνές το Φεστιβάλ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βελγικό πνεύμα» είναι η θεματική του φετινού Διεθνούς -και όχι πια Ελληνικού- Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως ανακοίνωσε ο Γιαν Φαμπρ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. Ο διάσημος Φλαμανδός καλλιτέχνης, ο οποίος συστήθηκε εμφατικά ως «επιμελητής» του Φεστιβάλ (curator), ανακοίνωσε ένα μέρος του τελικού προγράμματος -έχει ολοκληρωθεί το 80%, όπως ειπώθηκε-, το οποίο εκπονήθηκε στον λιγοστό χρόνο που είχε στη διάθεσή του και περιλαμβάνει εκθέσεις και παραστάσεις του ιδίου, παρουσία Βέλγων καλλιτεχνών, τη δημιουργία μιας Ακαδημίας Νέων Καλλιτεχνών και τη συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το ομόλογό του στην Αμβέρσα. Το πρόγραμμα της μουσικής και του κινηματογράφου εκκρεμεί, ενώ η ελληνική εκπροσώπηση θα περιοριστεί για φέτος στους κρατικούς πολιτιστικούς φορείς. «Δεν είμαι διευθυντής, ούτε φτιάχνω το ημερολογιακό πρόγραμμα. Είμαι καλλιτέχνης, επιμελητής και προσπαθώ να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα που θα συνδέει τις τέχνες, τους καλλιτέχνες, που θα δημιουργεί συμπράξεις», ανέφερε. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα με την ελπίδα, όπως λένε πηγές του θεσμού, να εκταμιευθεί το σύνολό του, ενώ οι οικονομικές απαιτήσεις του ιδίου και της ομάδας του είναι «εξαιρετικά ευνοϊκές και χαμηλές», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Γιώργος Αντωνακόπουλος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την εξόφληση παλαιών οφειλών της διοργάνωσης.

«Καινοτόμο» σε όλες τις μορφές τέχνης χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, τον Γιαν Φαμπρ και σημείωσε ότι είναι σημαντικό που έρχεται στην Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα «όπου ορισμένοι κάτοικοί της δεν του φέρθηκαν πάντα καλά». «Ο Φαμπρ μπήκε σε αυτή την περιπέτεια για να συνδεθεί με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, να μάθει αυτά που δεν ξέρει σε επίπεδο καλλιτεχνικών δημιουργών και να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι», σημείωσε ο κ. Μπαλτάς.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, η έκθεση «Jan Fabre. Stigmata. Actions & Perfomances 1976-2013», που αποτελεί ένα ταξίδι στις μνήμες του καλλιτέχνη, θα εγκαινιαστεί στις 15 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη, στις 28 του ίδιου μήνα Ελληνες ηθοποιοί θα διαβάσουν από τα νυχτερινά ημερολόγια, τα θεατρικά και τα ποιητικά κείμενα του Φαμπρ, στις 29 Ιουνίου θα ανοίξει η έκθεση «Αθήνα, Αμβέρσα – Δύο πρόσωπα της Ευρώπης» με παρουσίαση συλλογών του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (ΜΗΚΑ) στο ΕΜΣΤ, σε επιμέλεια των διευθυντών των δύο Μουσείων Κατερίνας Κοσκινά και Μπαρτ ντε Μπαέρ, ενώ στις 30 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η σόλο χορευτική παράσταση «Preparatio Mortis» του Φαμπρ με την Αναμπέλ Σαμπό. Για τις 9 και 10 Ιουλίου ανακοινώθηκε η παρουσίαση της 24ωρης περφόρμανς του Φλαμανδού καλλιτέχνη «Ορος Ολυμπος».

Οπως ανακοινώθηκε, το Φεστιβάλ του 2017 θα έχει διεθνή προσανατολισμό και η παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών θα είναι περισσότερο εμφανής, το 2018 στο επίκεντρο θα βρίσκονται ο Συγγραφέας και ο Ηθοποιός, ενώ ο Φαμπρ θα κλείσει τη θητεία του με το «Ελληνικό Matrix» και τη δημιουργία μιας πρωτότυπης παράστασης εμπνευσμένη από ένα κλασικό ελληνικό θέμα, με τους Ελληνες καλλιτέχνες να έχουν κεντρική θέση στο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο Φαμπρ θα ετοιμάσει μια παράσταση με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, ενώ, όπως είπε, βρίσκεται σε επαφή με φημισμένους καλλιτέχνες, όπως οι Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Ρομέο Καστελούτσι, Μπομπ Γουίλσον και ο Ελληνας Θεόδωρος Τερζόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή