ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπριζολάκια με κρασί και μυρωδικά

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κρέας, Χοιρινό, Κυρίως Πιάτο, Συνταγές, Αλκοόλ, Μπαχαρικά

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Αναμονή: τουλάχιστον 3 ώρες  Μαγείρεμα: περίπου 15΄  

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1.200 γρ. χοιρινά μπριζολάκια από κόντρα, με το κόκαλο, πάχους 1 εκ., καλά στεγνωμένα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη
  • 1/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί  
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 500 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
  • τα φύλλα από 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, χοντροκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένο, κοπανισμένο
  • τα φύλλα από 6 κλωναράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 7 κλωναράκια ρίγανη ή θυμάρι, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα και κοπανισμένα
  • 2 μέτρια καρότα, προτιμότερο βιολογικά, σε λεπτές φέτες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κουτ. σούπας από τα προαναφερθέντα φρέσκα μυρωδικά (ή 1½ κουτ. γλυκού ξερά) - βλ. διαδικασία


Διαδικασία:

Μαρινάρισμα: Αφού ψιλοκόψουμε τα μυρωδικά, βγάζουμε 1 κουτ. σούπας στην άκρη για το τηγάνισμα (ή 1 κουτ. γλυκού από τα ξερά). Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ελαφρώς. Τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά το κρασί για να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το μέλι και την πάπρικα, ανακατεύουμε για να διαλυθούν και, μόλις πάρουν μια βράση, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Αδειάζουμε το κρασί μέσα στο μπολ με τα κρεμμύδια και τα καρότα και προσθέτουμε τα μυρωδικά και πιπέρι. Βάζουμε μέσα τα μπριζολάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον για 3 ώρες (ιδανικά 12 - 15 ώρες), γυρίζοντάς τα κάθε τόσο, ώστε να μαριναριστούν και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα.

Ψήσιμο: Βγάζουμε τα μπριζολάκια από το μπολ και τα σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί, για να φύγουν τα πολλά υγρά. Αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να ξανθαίνει το σκόρδο, βάζουμε τα μπριζολάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε μία στρώση (αν χωράνε, διαφορετικά τα ψήνουμε σε περισσότερες δόσεις).

Μπορούμε ακόμη να βάλουμε δύο τηγάνια στη φωτιά - σε αυτή την περίπτωση όμως, θα χρειαστεί να διαιρέσουμε το ελαιόλαδο και το κρασί. Αφήνουμε να ροδίσουν από τη μία πλευρά για περίπου 4 - 5 λεπτά και έπειτα τα γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε για 4 - 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα μυρωδικά που κρατήσαμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί το κρέας.

Σερβίρισμα: Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας με ελαιόλαδο και καπνιστή πάπρικα ή με φάβα με κάππαρη και ντοματοσαλάτα με βασιλικό.  

Μυστικό: Αν τα μπριζολάκια δεν είναι λεπτοκομμένα, τότε θα χρειαστεί να προσθέσουμε στο τηγάνι 50 - 70 ml νερό ή ζωμό (ή, για πιο όξινη γεύση, χυμό πορτοκαλιού) για να μην καούν, μέχρι να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Αλλιώς, αν το τηγάνι έχει μεταλλικό χερούλι, μπορούμε να το μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 5 - 7 λεπτά, μέχρι να ψηθούν εντελώς.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ