Πρώτα προβλήματα στην απονομή ασύλου

Πρώτα προβλήματα στην απονομή ασύλου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 51.430 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς συνεχίστηκαν οι αφίξεις από την Τουρκία. Το προηγούμενο 24ωρο αποβιβάστηκαν σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου 729 άτομα (569 στη Λέσβο, 83 στη Χίο και 77 στη Σάμο), τα οποία προστίθενται σε όσους ήδη βρίσκονται στα hotspot και πλέον κρατούνται, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την απονομή ή όχι ασύλου. Χθες κρατούνταν 2.260 άτομα στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου, 1.449 στη Χίο και 218 στη Σάμο.

Μάλιστα, άρχισαν να παρουσιάζονται και τα πρώτα προβλήματα όσον αφορά τη διαδικασία απονομής ασύλου, καθώς μεγάλο μέρος όσων κρατούνται στα hotspots εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Ηδη στη Μόρια περίπου 1.300 άτομα ενημέρωσαν τους αστυνομικούς της φρουράς ότι έχουν τη βούληση να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Καθώς οι 7-8 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου δεν επαρκούν για τη σχετικά γρήγορη εξέταση των αιτημάτων, υπήρξαν χθες αντιδράσεις. «Ο σημερινός αριθμός υπαλλήλων δεν επαρκεί με βάση τα αιτήματα. Αναμένουμε ενίσχυση από την ερχόμενη εβδομάδα, με συμμετοχή και της EASO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Ασυλο) και με στόχο να φτάσουμε στη Μόρια τους 40 υπαλλήλους», λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η μη ύπαρξη δευτεροβάθμιας επιτροπής για την απονομή ασύλου, με αποτέλεσμα εάν απορριφθεί ένα αίτημα ασύλου και κατατεθεί έφεση, να μην μπορεί να εξεταστεί. «Οσοι αναμένουν εξέταση της έφεσής τους θα παραμένουν στα hotspots, πλην εξαιρέσεων, όπως ασυνόδευτα παιδιά», σημειώνει η κυρία Σταυροπούλου. «Το κενό της δευτεροβάθμιας επιτροπής θα καλυφθεί με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή», συμπληρώνει.

Επίσκεψη Ρεντγκρέιβ

Σχεδόν 5.800 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν χθες στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι αποβάθρες έχουν μετατραπεί σε κάμπινγκ, με περισσότερες από 1.000 σκηνές τοποθετημένες. Το λιμάνι επισκέφθηκε χθες η Βρετανή ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία αντικρίζοντας τις άθλιες συνθήκες δήλωσε: «Ντροπή σου, Ευρώπη!». Χθες πραγματοποιήθηκε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους πρόσφυγες, με κάλεσμα μετακίνησης από το λιμάνι. Από την κυβέρνηση επιδιώκεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων στην επέκταση του χώρου στον Ελαιώνα και σε νέο χώρο στην Κυλλήνη (σε ανενεργή δημοτική τουριστική εγκατάσταση). Υπάρχει επίσης προοπτική για τη δημιουργία μεγάλου κέντρου φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά.

Στην ενοικίαση 200 διαμερισμάτων, όπου θα δημιουργηθούν 1.200 θέσεις υποδοχής για περίπου 3.000 πρόσφυγες έως το τέλος του 2016, προχωρεί ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τα πρώτα 50 διαμερίσματα υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα έως το τέλος Απριλίου. Στο πρόγραμμα θα συνεργαστούν και οι Δήμοι Ζωγράφου, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Αγίου Δημητρίου. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, αντίστοιχη πρωτοβουλία θα αναλάβει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για 1.500 θέσεις σε διαμερίσματα. Ηδη φιλοξενούνται σε διαμερίσματα, σε συνεργασία με πέντε ΜΚΟ, 3.600 πρόσφυγες. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μέχρι τον Αύγουστο άλλες 14.000 θέσεις.

Στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες, η σιδηροδρομική γραμμή παρέμεινε αποκλεισμένη για 12η ημέρα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ απηύθυνε έκκληση προς τους πρόσφυγες να μετακινηθούν σε οργανωμένους χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή