Κίνδυνος ποδοσφαιρικού Grexit

Κίνδυνος ποδοσφαιρικού Grexit

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο κατέληξε η πολυαναμενόμενη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με αντιπροσωπεία των FIFA, UEFA και ΕΠΟ, με αφορμή την απειλή της παγκόσμιας ομοσπονδίας για αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, αν μέχρι αύριο δεν άρει την απόφαση για οριστική διακοπή του Κυπέλλου.

Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σχεδόν σε τίποτα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης, που εξελίχθηκε σε έντονη διαπραγμάτευση.

Η πλευρά της FIFA πρότεινε την απόσυρση της προσφυγής της ΕΠΟ στο ΣτΕ, ως «αντάλλαγμα» για την επανέναρξη του Κυπέλλου, ενώ ο κ. Κοντονής αιφνιδίασε, λέγοντας ότι θα αποφασίσει την επανέναρξη της διοργάνωσης, υπό την προϋπόθεση να αποχωρήσουν προσωρινά από το ποδόσφαιρο όλοι οι αξιωματούχοι (μέλη Δ.Σ. ΕΠΟ, διαιτητές και υψηλόβαθμα στελέχη) που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για ποδοσφαιρικά αδικήματα και τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, έως ότου εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών, κάτι που η πλευρά του υπουργείου εκτιμά ότι θα γίνει εντός του καλοκαιριού.

Μάλιστα, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκης και ο εκτελεστικός γραμματέας Π. Παπανικολάου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η πλευρά της ΕΠΟ ήταν αυτονόητα αρνητική, ενώ οι εκπρόσωποι των διεθνών θεσμών είπαν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δικαστικές αποφάσεις ή μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Τότε η πλευρά του υπουργείου είπε ότι η ΕΠΟ δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη FIFA και την UEFA, διότι η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να διερευνήσει αδικήματα που έχουν τελεστεί έως και έναν χρόνο πριν από τη σύστασή της και εφόσον γι’ αυτά δεν έχει επιληφθεί άλλο όργανο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας που ήρθε στην Αθήνα, χαρακτήρισε αδιανόητο τον περιορισμό που έχει επιβάλει η ΕΠΟ στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η συζήτηση πήγε και στη διαιτησία, όπου ο κ. Κουτσοκούμνης τόνισε ότι σε συγκεκριμένους αγώνες δύναται, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ, να ζητηθούν και να σταλούν ξένοι διαιτητές.

Η πλευρά του ποδοσφαίρου ζήτησε αλλαγές στον νόμο α) ως προς τους προπονητές, β) ως προς τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην ομοσπονδία, πέραν της κρατικής επιχορήγησης, και γ) ως προς το μονομερές δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού να ματαιώνει αγώνα ή διοργάνωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ.

Μπροστά στο αδιέξοδο, ο κ. Κουτσοκούμνης φέρεται να είπε ότι αν υπάρξει τιμωρία, θα στενοχωρήσουμε την κυβέρνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολύ δρόμο να διανύσει, και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως η αναστολή όλων των διοργανώσεων να ήταν η καλύτερη λύση για να αναδιαρθρωθεί η ΕΠΟ και συνολικά η νομοθεσία που διέπει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Η πλευρά της ΕΠΟ εκτιμά ότι ο κ. Κοντονής θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αλλάξει στάση εντός των προσεχών ημερών, διότι «το κόστος του αποκλεισμού θα είναι βαρύ», ενώ η πλευρά του υπουργείου κάνει κινήσεις για να γίνει αποδεκτό το αίτημα περί προσωρινής αποχώρησης από το ποδόσφαιρο όσων κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.

«Μου έκανε εντύπωση ότι η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν θετική στο να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ώστε αυτό να αποτελέσει την αρχή της εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου», υποστήριξε ο κ. Κοντονής και απάντησε ως εξής σε ερώτηση για πιθανή τιμωρία: «Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτήν τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε μια μακρόχρονη κατάσταση σήψης να λάβει τέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή