Παυλόπουλος: Να εξοντώσουμε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού

Παυλόπουλος: Να εξοντώσουμε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον μύθο του Μινώταυρου, του Λαβύρινθου και του Θησέα χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για να ερμηνεύσει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, μιλώντας στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Εκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κοινωνικοοικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι «ολοένα και περισσότερο η οικονομία θυμίζει τον μυθικό Λαβύρινθο, με την έννοια ότι η είσοδος είναι ορατή, αλλά η έξοδος μακρινή, δαιδαλώδης και αδιευκρίνιστη». Υιοθετώντας ιδεολογικό στίγμα και δίνοντας δραματικούς τόνους, προχώρησε σε παραλληλισμούς, λέγοντας ότι «μέσα σ’ αυτόν τον οικονομικό Λαβύρινθο και αντιμέτωπος με τον νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο, ο θεσμικός Θησέας καλείται, υπό όρους που παραπέμπουν στην ιστορία του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ, να φέρει σε πέρας την αποστολή του».

Κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας που προσβάλλει και υπονομεύει τον πολιτισμό μας. Κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και επισήμανε ότι «το Ολοκαύτωμα μας δίδαξε με τον πλέον οδυνηρό και φρικτό τρόπο, ότι οι αρχές και αξίες του ανθρωπισμού δεν είναι, στην πράξη, αυτονόητες. Αρα είναι χρέος όλων μας να επαγρυπνούμε για την περιφρούρησή τους».

Με τον ομόλογό του Ρέβεν Ρίβλιν

Κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρέβεν Ρίβλιν, στο προεδρικό μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα «με όρους ανθρωπισμού». Από την πλευρά του, ο κ. Ρίβλιν τόνισε ότι οι δύο λαοί είναι φίλοι και βρίσκονται «πολύ κοντά ο ένας στον άλλον», ενώ περιέγραψε το χάος στη Συρία και την τρομοκρατία ως «προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή