Κυβέρνηση συνεργασίας ζητεί ο Ασαντ

Κυβέρνηση συνεργασίας ζητεί ο Ασαντ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» τάχθηκε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Την επαύριο της ανακατάληψης της Παλμύρας, την οποία κατείχε το Ισλαμικό Κράτος, εξέλιξη που ενίσχυσε στρατιωτικά και πολιτικά τη θέση της κυβέρνησής του, ο Μπασάρ Ασαντ περιέγραψε, σε αδρές γραμμές, ένα πλαίσιο θέσεων για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος και για την ανοικοδόμηση της χώρας του μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Ο Σύρος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επί του νέου συριακού Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί «μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Δήλωσε επίσης ότι «είναι λογικό να υπάρξει μια κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπούνται ανεξάρτητες δυνάμεις, δυνάμεις της αντιπολίτευσης και δυνάμεις που υποστηρίζουν τη (σημερινή) κυβέρνηση».

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις της Γενεύης απέρριψαν αυτή την τοποθέτηση του Σύρου προέδρου, θεωρώντας ότι υπονοεί συμμετοχή κάποιων στελεχών τους σε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Αντ’ αυτού, ζήτησαν τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου του Μπασάρ Ασαντ.

Σε μια άλλη, κρίσιμη τοποθέτησή του, ο κ. Ασαντ απέκλεισε το ενδεχόμενο μετατροπής της Συρίας σε ομοσπονδιακό κράτος, κάτι που επιδιώκει το κουρδικό, συριακό κόμμα PYD –από τους πλέον αξιόμαχους εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους– προκειμένου να κατοχυρωθεί η κουρδική αυτονομία. Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του είναι πολύ μικρή για να εξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κράτος και ότι η πλειονότητα των ομοεθνών του δεν θα υποστηρίξει παρόμοια λύση. Η απόρριψη της ομοσπονδίας είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία σύγκλισης της κυβέρνησης της Δαμασκού με τη σουνιτική αντιπολίτευση, αλλά και με την Τουρκία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπασάρ Ασαντ ξεκαθάρισε ότι οι ρωσικές βάσεις (η ναυτική, στην Ταρτούς, και η αεροπορική, στο Χμεϊμίν) θα παραμείνουν στη Συρία και μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, οι ρωσικές βάσεις είναι αναγκαίες όχι μόνο για τη «μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», η οποία θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, αλλά και για τη «διατήρηση της διεθνούς ισορροπίας δυνάμεων».

Ευγνώμων για τη στρατιωτική στήριξη που προσέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην κυβέρνησή του, ο Μπασάρ Ασαντ υποσχέθηκε πρωταγωνιστικό ρόλο της Ρωσίας στην ανοικοδόμηση της χώρας του, μετά την ποθητή ειρήνευση. Ο Σύρος πρόεδρος υπολόγισε σε 200 δισ. δολάρια το κόστος από τις καταστροφές στις συριακές υποδομές εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου και δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση «θα στηριχθεί, όπως προσδοκούμε, κατά κύριο λόγο από τις τρεις χώρες που υποστήριξαν τη Συρία στη διάρκεια της κρίσης: Ρωσία, Κίνα και Ιράν».

Στο πεδίο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, επόμενος στόχος, μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας, είναι η Ράκα, άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» που έχουν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές. Οπως δήλωσε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ολεγκ Σιρομολότοφ, η χώρα του συζητάει με τις ΗΠΑ συγκεκριμένα σχέδια στρατιωτικού συντονισμού για την απελευθέρωση της Ράκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή