Χαμενεΐ: Το μέλλον του Ιράν βασίζεται στους πυραύλους

Χαμενεΐ: Το μέλλον του Ιράν βασίζεται στους πυραύλους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιθέσεις στα ανώτατα κλιμάκια της ιρανικής ηγεσίας πυροδότησε, κατά τα φαινόμενα, η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, από το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης. Μία κίνηση που προκάλεσε τη δυσφορία των Ηνωμένων Πολιτειών και των ισχυρότερων Ευρωπαίων συμμάχων τους, χωρίς να θέτει, ωστόσο, υπό αμφισβήτηση την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τη σταδιακή άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Με δηλώσεις που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χειροκρότησε τη δοκιμή πυραύλων «προχωρημένης τεχνολογίας και ακρίβειας», για να προσθέσει: «Αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιδιώξει διαπραγματεύσεις χωρίς να διαθέτει αμυντική ισχύ, θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει έναντι των απειλών ακόμη και ασθενών δυνάμεων. Οσοι λένε ότι το μέλλον βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις και όχι στους πυραύλους, είναι είτε άσχετοι, είτε προδότες».

Η τελευταία οξύτατη αποστροφή είχε ως πιθανό παραλήπτη τον πρώην πρόεδρο του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, ενός εκ των πλέον ισχυρών προσωπικοτήτων των πραγματιστών, που έχουν συγκρουστεί κατά καιρούς με τους πιο άκαμπτους κύκλους του ιρανικού κατεστημένου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ραφσανζανί είχε πάρει δημόσια θέση στο ζήτημα που προέκυψε με την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, αναρτώντας στο Twitter το εξής μήνυμα: «Ο κόσμος του αύριο είναι ο κόσμος του διαλόγου, όχι των πυραύλων». «Οι εχθροί της επανάστασης χρησιμοποιούν τον διάλογο, το εμπόριο, τις κυρώσεις, τις στρατιωτικές απειλές και οποιοδήποτε άλλο μέσο για να πετύχουν τους στόχους τους. Οφείλουμε να είμαστε σε θέση να τους αποκρούσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας σε όλα αυτά τα πεδία» δήλωσε, απαντώντας στους μεταρρυθμιστές, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, αποδοκίμασαν την πυραυλική δοκιμή του Ιράν με κοινή επιστολή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, οι οποίες συμμετείχαν, όπως και η Ρωσία και η Κίνα, στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα υποστηρίζουν ότι η δοκιμή παραβιάζει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς ωστόσο να συνδέουν ευθέως το θέμα με το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος.

Σε ανάλογο κλίμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την «ανησυχία» του για την πυραυλική δοκιμή του Ιράν, αλλά απέφυγε να απαντήσει για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων ή άλλων μέτρων σε βάρος του Ιράν, παραπέμποντας το ζήτημα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πάντως, η Ρωσία, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ότι «η απόφαση 2231 (για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) δεν προβλέπει καμία απαγόρευση πυραυλικών δοκιμών». Σημειώνεται ότι και η Ουάσιγκτον, παρά την αντίθεσή της με την εκτόξευση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρεί τις εν λόγω δοκιμές ως παραβίαση της ιστορικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Δύσης και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή