Παραλύει η Γαλλία από τις διαδηλώσεις

Παραλύει η Γαλλία από τις διαδηλώσεις

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραλύει η Γαλλία από τους χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους όλων των πόλεων για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με την   γαλλική εφημερίδα «Parisien» πάρα πολύς κόσμος θα βρεθεί σήμερα στους δρόμους ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα επτά συνδικάτων για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι σχεδιαζόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν άρδην τη μέχρι στιγμής αυστηρά κωδικοποιημένη αγορά εργασίας στη Γαλλία. Κάθε έκφανση της αγοράς εργασίας, όπως ο ανώτατος χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης, ο χρόνος διακοπών και η αποζημίωση των ωρών διαλείμματος, θα υπόκειται σε διαπραγμάτευση. Τα συνδικάτα, όμως, αντιδρούν κυρίως στα σχέδια δραστικής μείωσης του κόστους απολύσεων, μέσω της συρρίκνωσης των νόμιμων αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση και ο επιχειρηματικός τομέας ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις προσλήψεις εργαζόμενων με συμβόλαια αορίστου χρόνου, αντί για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Η μεταρρύθμιση, υποστηρίζουν οι εισηγητές του νομοσχεδίου, θα ευνοήσει τις προσλήψεις νέων, παρά τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων, αλλά και ορισμένων βουλευτών της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που κάνουν λόγο για σοβαρή απειλή στην εργασιακή ασφάλεια.

Παρότι ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα παραμείνει στις 35 ώρες, συνδικάτα και εργοδότες θα δικαιούνται να διαπραγματεύονται επιχειρησιακές συμβάσεις, με στόχο την επέκταση του εργασιακού φόρτου σε χρονική περίοδο τριών ετών και την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας έως και 46 ώρες για 16 διαδοχικές εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή