Αμφισβητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση για αναζήτηση βαλβίδας εκτόνωσης της κατάστασης. Η ενεργοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται από την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι η ελπίδα στην οποία η κυβερνητική ηγεσία επενδύει προκειμένου να αρχίσει να διαφοροποιείται η εικόνα. Και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η κυβέρνηση υφίσταται διπλή πίεση: από τη μία υπάρχει η ανάγκη να διευθετηθούν άμεσα νομικές εκκρεμότητες που προκύπτουν από τη συμφωνία. Από την άλλη, σημαντικό τμήμα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχουσα την κυρίαρχη εσωκομματικά αντιπολιτευόμενη ομαδοποίηση –την «κίνηση 53+»– υιοθετεί ανοιχτά εχθρική στάση έναντι της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Το νομοσχέδιο – προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από την προσεχή Δευτέρα εισήχθη χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σήμερα έρχεται στην Ολομέλεια για να ψηφισθεί. Της συνεδρίασης των επιτροπών προηγήθηκε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κατευνασθούν οι όποιες ενστάσεις από πλευράς βουλευτών και να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στη σημερινή ψηφοφορία. Πέραν του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, ο οποίος έφθασε στη Βουλή στο μέσον της συνεδρίασης, κατευθείαν από το αεροδρόμιο, καθώς βρισκόταν στο εξωτερικό, τους βουλευτές ενημέρωσαν για τις πτυχές του νομοσχεδίου ο γ.γ. της κυβέρνησης, Μιχ. Καλογήρου και ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασ. Παπαδόπουλος. Να σημειωθεί ότι, δεδομένης της εκπεφρασμένης αντίθεσης, μέσω ανακοινώσεων και αρθρογραφίας, των «53» για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να ενημερώσουν ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, αλλά την εξελιγμένη μορφή ενός νομοσχεδίου που είχε συντάξει εδώ και καιρό η πρώην υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, στο οποίο ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία των χαρακτηριστικών που πρέπει να πληροί μια χώρα ώστε να χαρακτηρισθεί ασφαλής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την πλευρά των βουλευτών, οι περισσότερες ενστάσεις επικεντρώθηκαν στον χρόνο 14 ημερών που προβλέπει το νομοσχέδιο για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, με την παρατήρηση ότι το διάστημα αυτό είναι πολύ μικρό και θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιασθεί. Επιπλέον, ερωτήματα διατυπώθηκαν σχετικά με την αναγκαιότητα και το καθεστώς λειτουργίας των κλειστών χώρων κράτησης, όπου πλέον μεταφέρονται οι παρανόμως εισερχόμενοι στη χώρα, αλλά και αναφορικά με τη διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία και τις διασφαλίσεις που υπάρχουν για όσους θα επιστρέφουν εκεί. Πάντως, το «μασάζ» που έγινε φαίνεται ότι λειτούργησε κατευναστικά και δεν αναμένεται οι χθεσινές ενστάσεις να μετατραπούν σε διαφοροποιήσεις στη σημερινή ψηφοφορία.

56 κανονιστικές πράξεις

Οσον αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, παρά το γεγονός ότι η διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών αποτελεί το μείζον ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα, μόνο 70 βουλευτές από τους συνολικά 110 των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Εθνικής Αμυνας παρέστησαν στην αρχή της συνεδρίασης, με τον αριθμό τους να μειώνεται σταδιακά. Η αντιπολίτευση (πλην του Ποταμιού) διαφώνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που εισηγήθηκε η κυβέρνηση. Να αναφερθεί ότι, πέραν του 150 σελίδων κειμένου του νομοσχεδίου, προβλέπονται και 56 κανονιστικές πράξεις, εκ των οποίων καμία δεν ήταν γνωστή μέχρι χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή