Επιφυλάξεις Βρυξελλών για επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Απριλίου

Επιφυλάξεις Βρυξελλών για επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Απριλίου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου, στις Βρυξέλλες παραμένουν επιφυλακτικοί και βλέπουν ως πιο ρεαλιστική ημερομηνία το τέλος Μαΐου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κλείσει μία σειρά από μέτωπα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Συγχρόνως ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αν η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση θα μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

Δημοψήφισμα

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να γίνει αρκετά γρήγορα και είναι θέμα πολιτικής βούλησης των Ελλήνων», λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». «Αν δεν ολοκληρωθεί σύντομα, τότε από τον Μάιο τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα, καθώς θα υπάρχει πολύ λίγη διάθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι τις 23 Ιουνίου», λέει ο ίδιος.

Και η 23η Ιουνίου είναι ημερομηνία-κλειδί, καθώς είναι η ημέρα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, που θα κρίνει αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι. Υπάρχει η άποψη ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η ελληνική πλευρά μπορεί και να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτική τακτική την καθυστέρηση, ώστε να φτάσουν οι αποφάσεις κοντά στο διάστημα που θα εξελίσσεται το βρετανικό δημοψήφισμα.

Με αυτό τον τρόπο, καθώς η Ε.Ε. θα είναι ευάλωτη μη θέλοντας άλλη μία κρίση πριν κληθούν οι Βρετανοί να πάνε στις κάλπες, η ελληνική πλευρά θα πετύχει καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν όντως αυτή είναι η ελληνική τακτική «τότε οι Ελληνες έχουν υπολογίσει λάθος, καθώς από το τέλος Μαΐου και μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση», λέει ευρωπαϊκή πηγή στην «Κ».

Τώρα όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα, αυτά παραμένουν πολλά, αλλά τα πλέον σημαντικά είναι τα εξής τέσσερα. Πρώτον, η φορολογική μεταρρύθμιση, όπου σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά. Δεύτερον, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην οποία αρκετή απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές. Τρίτον, το θέμα των «κόκκινων» δανείων, στο όποιο υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης φαίνεται να δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και τέταρτον, η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και για το οποίο έχουν γίνει πολύ λίγα. Συγχρόνως το ΔΝΤ έχει φέρει στο τραπέζι και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα, κάτι που βρίσκει τους Ευρωπαίους εταίρους αντίθετους, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει αργότερα και υπάρχει διαφωνία μεταξύ των θεσμών για το κατά πόσον πρέπει να υλοποιηθεί ή όχι ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Επιπλέον μέτρα

Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συνεχίζει να θεωρεί ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα, ώστε το 2018 η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. «Το Ταμείο δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα με οποιονδήποτε τρόπο», λέει αξιωματούχος στην «Κ» και εξηγεί ότι αν αλλάξουν οι στόχοι, τότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, για την οποία θα εκφράσουν την αντίθεσή τους μια σειρά από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία. Κάποια στιγμή όμως θα τεθεί το ερώτημα στη Γερμανία: «Τι προτιμάτε, πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ ή μεγάλη ελάφρυνση του χρέους;» λέει χαρακτηριστικά πηγή των Βρυξελλών. Αυτή η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε αρχικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στα μέσα Απριλίου.

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με θέμα τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Είναι περισσότερο μία τηλεδιάσκεψη για να ενημερωθούν τα κράτη-μέλη για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις, καθώς μία σειρά από αξιωματούχους έχουν εκφράσει παράπονα ότι ενημερώνονται περισσότερο από τον Τύπο παρά από τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή