Δύο νέα εργοστάσια σχεδιάζει η Chipita

Δύο νέα εργοστάσια σχεδιάζει η Chipita

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη χώρα της Ασίας, τη Μαλαισία, επεκτείνει την παραγωγική της δραστηριότητα η Chipita μέσω της συμμετοχής της σε κοινοπρακτικό σχήμα για την κατασκευή εργοστασίου παρασκευής κρουασάν. Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται πολύ κοντά στη λήψη απόφασης για κατασκευή ενός ακόμη εργοστασίου, αυτή τη φορά στην Ευρώπη. Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες η Chipita συνήψε συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με τη μεγαλύτερη βιομηχανία μπισκότων της Μαλαισίας, τη Munchy’s. Στόχος της κοινοπραξίας, στην οποία η Chipita συμμετέχει με ποσοστό 40%, είναι η κατασκευή μονάδας κρουασάν στη Μαλαισία, επένδυση ύψους 10 εκατομμυρίων, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Η εταιρεία Munchy’s ιδρύθηκε το 1991 και πλέον μέσω των προϊόντων της –μπισκότα και γκοφρέτες– έχει παρουσία σε 60 χώρες. Η εταιρεία διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής γκοφρετών και τέσσερις μονάδες παραγωγής μπισκότων, καθώς και μεγάλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Τα σχέδια της Chipita για τη Μαλαισία είχε αποκαλύψει η «Κ» από τον περασμένο Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Chipita έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες στην Αίγυπτο με την εταιρεία Edita, στο Μεξικό με την ChipiGa, στην Γκάνα με την Interfoods και στη Σαουδική Αραβία με τη Modern Food Industries.

Επίσης, η Chipita προσανατολίζεται στην κατασκευή ενός ακόμη εργοστασίου σε ευρωπαϊκή χώρα. Η επένδυση που σχεδιάζεται είναι ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει αποκλειστικά από την Chipita και όχι μέσω συμμετοχής της σε κάποιο κοινοπρακτικό σχήμα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί –εάν τελικά ληφθεί η σχετική απόφαση– σε χώρα όπου δεν έχει παραγωγική δραστηριότητα η Chipita. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες η Chipita έχει δικά της εργοστάσια είναι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, ενώ από το 2014 διαθέτει εργοστάσιο και στην Τουρκία. Ισχυρό κίνητρο για την επένδυση αυτή αποτελούν οι πολύ καλές επιδόσεις που καταγράφουν τα προϊόντα της Chipita (κρουασάν και bake rolls) σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνολικά σήμερα τα προϊόντα της Chipita παράγονται σε 19 εργοστάσια με 68 γραμμές παραγωγής. Εξ αυτών, 11 εργοστάσια με 37 γραμμές παραγωγής είναι δικά της και βρίσκονται σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 37 γραμμές παραγωγής. Στα υπόλοιπα 8 εργοστάσια με 31 γραμμές παραγωγής η ελληνική εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Πρόκειται για τα εργοστάσια που βρίσκονται σε Αίγυπτο, Μεξικό, Γκάνα και Σαουδική Αραβία

Εξαγορά

Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας από εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετέχουν η Chipita και η Impala Invest. Ηδη, από τις 18 Μαρτίου έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου η ανεξάρτητη αρχή να εγκρίνει την εν λόγω συγκέντρωση. Ωστόσο, απομένουν ακόμη πολλά και κυρίως χρονοβόρα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Στα σχέδια, πάντως, των επικείμενων αγοραστών της Νίκας φαίνεται ότι είναι τελικά να πωληθεί το υποθηκευμένο ήδη στις τράπεζες εργοστάσιο της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο Αττικής, αν και δηλώνουν ότι οι σκέψεις αυτές είναι ακόμη πρώιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή