Μια εθνική έκκληση

Kύριε διευθυντά

Η σύγχρονη Ελλάς είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα. Eγινε κράτος ύστερα από 400 χρόνια βάρβαρης και στυγνής σκλαβιάς κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, χάρη στην Επανάσταση του ’21. Κι αυτό οφείλεται στην αδάμαστη ψυχή της ελληνικής φυλής. Στον αδιάκοπο αγώνα από την κλεφτουριά, τους αρματολούς στα δοξασμένα βουνά, στις θάλασσες και στα νησιά, κατά τα χρόνια της σκλαβιάς. Oπως ο Λάμπρος Κατσώνης, η Μαντώ, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης, ο Κανάρης, οι απλοί γραικοί, οι ραγιάδες και οι φλογεροί Φιλέλληνες.

Eνας άλλος σημαντικός παράγοντας, ο εν διασπορά ελληνισμός. Μετά την άλωση της Πόλης, οι Eλληνες μετανάστευσαν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου και προόδευσαν. Το αιώνιο ελληνικό δαιμόνιο!

Επίσης, παγκόσμιας σημασίας ιστορικό γεγονός ήταν η Γαλλική Επανάσταση. Με τους σφοδρούς ανέμους για ελευθερία που έπνευσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, επηρέασαν, ενέπνευσαν και βοήθησαν τον Ρήγα και τη Φιλική Εταιρεία.

Σήμερα η Ελλάς και ο λαός της περνούν μια φοβερή οικονομική κρίση. Αίσχος!

Αυτή η χώρα κι ο λαός της, αυτός ο άγιος λαός, αποκρίθηκε «παρών» σε κάθε σάλπισμα και κάλεσμα της ιστορίας, και οι θυσίες του είναι ανυπολόγιστες στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Η Ελλάς είναι μέλος τη Ευρώπης. Πάντοτε ήταν. Πρέπει να την προσέχουν, είναι η μάνα τους.

Εδώ σχετικά με όσα αναφέρω, απευθύνω έκκληση προς την ηγεσία της πατρίδος μου. Εννοώ την πνευματική, τους ταγούς του έθνους. Ακαδημαϊκούς, ανθρώπους των γραμμάτων, δικαστές, στρατηγούς, ναύαρχους, ιεράρχες. Να σχηματίσουν μια δυναμική επιτροπή, έτσι ώστε να κληθεί ο εν διασπορά ελληνισμός να συνδράμει και να βοηθήσει τη γριά μάνα που υποφέρει και ταπεινώνεται τόσο αισχρά και άσχημα, εξαιτίας του βαρύτατου χρέους που βαραίνει το κορμί της. Οι εν διασπορά Eλληνες πιστεύω και ελπίζω πως θα ανταποκριθούν γενναίως. Θα πράξουν ομοίως όπως οι πρόγονοί τους το ’21. Και κάτι ακόμη. Το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυστηρότατο νόμο, ώστε όποιος καταχράται δημόσια περιουσία να οστρακίζεται για 20 χρόνια.

Αυτά από έναν Eλληνα της διασποράς, που ειλικρινά πονάει για την Ελλάδα και πιστεύει πως δεν είναι μόνος του.

Περικλης Γ. Τσακαλος – Βανκούβερ, Καναδάς

Πρόσφυγες – μετανάστες

Ι

Κύριε διευθυντά

Πρώτα απ’ όλα, θα περίμενα προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας των Βρυξελλών να συμμετείχαν όλες οι χώρες της Ε.Ε. με ένα λεπτό σιγή.

Εξαιτίας του μεταναστευτικού αναδείχθηκαν οι βαθιές τομές που έχει ανάγκη η Ε.Ε., για να μη διαμελισθεί στα εξ ων συνετέθη.

Η Ευρώπη της Montan Union εξελίχθη σε μια ένωση όμορων χωρών και συγγενών σε πολιτιστικό επίπεδο κρατών των 350 εκατομμυρίων περίπου, με σχεδόν κοινά ήθη και έθιμα, τρόπο σκέψεως, παροιμίες και παιδεία, γεγονός που επιβάλλεται να μας ενώνει. Το κοινό απώτερο συμφέρον αυτού του κόσμου, όσο δύσκολο και να είναι, είναι τεράστιο μπροστά στο διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα ή όποιο άλλο ιστορικό γεγονός που ενδέχεται να μας χωρίζει.

Εάν μας επιβληθεί ο διαφαινόμενος εξ Ανατολών θρησκευτικός πόλεμος, με την Ευρώπη κατατεμαχισμένη και αντιμαχομένη, θα αποδυναμώνεται η πρόοδος και η εξέλιξη των επιστημών και της κοινωνίας με αποτέλεσμα να καταστούμε, στο κοντινό μέλλον, η εύκολη λεία κάθε κακού.

Είναι γι’ αυτό επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί μια κεντρική υπερευρωπαϊκή υπηρεσία συνδεδεμένη online με όλες τις αντίστοιχες περιφερειακές για τον ενδελεχή έλεγχο και καταγραφή όλων των μεταναστών/προσφύγων κάτω από την ομπρέλα μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής που θα επικουρείται από το αντίστοιχο ενιαίο στράτευμα για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της Eνωσης.

Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ έναν ηγέτη με πραγματικές πανανθρώπινες φιλοδοξίες για να μας οδηγήσει στο βέλτιστο κράτος δικαίου σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες. Εκτός του ηγετικού ταλάντου απαιτείται τόλμη και απάρνηση του πολιτικού κόστους. Να ακούει όχι να υπακούει στους συμβουλάτορες, να παραδειγματίζεται από την Ιστορία, αλλά να ενεργεί σύμφωνα με την κραυγή της συνείδησής του αφουγκραζόμενος το «καλό κ’ αγαθό».

Η ιστορία των ευρωπαϊκών κρατών είναι συνδεδεμένη με αυτή των γειτόνων τους, με ένδοξες και λιγότερο ένδοξες σελίδες. Οι αντιθέσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά ως και συμφέροντα των πόλεων-κρατών ήταν ανάλογες, όχι μόνο στον αρχαίο ελληνικό χώρο αλλά και στον νεότερο βορειοευρωπαϊκό, όπως, π.χ., της σημερινής Ομοσπονδιακής Γερμανίας προ του Βίσμαρκ, αλλά και των πόλεων-κρατών της Ιταλικής χερσονήσου προ του Τζουζέπε Ματσίνι και του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, μόνο που σε αμφότερες τις περιπτώσεις κατόρθωσαν να ενώσουν τους μέχρι τότε σκληρά αντιτιθεμένους πληθυσμούς παραμερίζοντας τις όποιες αντιπαλότητες. Γιατί όχι και στην Ενωμένη Ευρώπη.

Μια Ενωμένη Ευρώπη θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις της επιστήμης και του εμπορίου για να μη συνθλιβεί ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες που λέγονται Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Κίνα.

Ας μην επιτρέψουμε το μεταναστευτικό να γίνει ο Εφιάλτης της Ευρώπης.

Στελιος Ιδομ. Κογχυλακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή