Στην τελική ευθεία η πιστοποίηση των e-φαρμακείων

Στην τελική ευθεία η πιστοποίηση των e-φαρμακείων

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοιξε ο δρόμος για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία αλλά με μια αυστηρή προϋπόθεση, καθώς συντρέχουν λόγοι σοβαροί. Να πιστοποιηθεί η νόμιμη λειτουργία των «e-φαρμακείων» για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν δεκάδες παράνομα ηλεκτρονικά καταστήματα με… έδρα σε καφενεία και σε μπακάλικα. Από εκεί διακινούνται απαγορευμένα και συχνά πλαστά φαρμακευτικά σκευάσματα που στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν καμία επίδραση και στη χειρότερη δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε όσους τα καταναλώσουν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει εντοπίσει και καταγγείλει στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τουλάχιστον δύο ιστοσελίδες από τη χώρα μας που διαφημίζουν φάρμακα που έχουν καταργηθεί, αντιβιοτικά που έχουν απαγορευθεί «διά ροπάλου», ναρκωτικά και διεγερτικές ουσίες (ντόπινγκ).

Προ δεκαημέρου, δημοσιεύθηκε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Υγείας, με την οποία ορίζεται ως αρχή πιστοποίησης των ηλεκτρονικών φαρμακείων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Οσα e-φαρμακεία πιστοποιηθούν, θα διαθέτουν –εκτός από τα παραφαρμακευτικά προϊόντα και τα δερμοκαλλυντικά που επιτρέπεται να πωλούν σήμερα– και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα επιδιώξει να μπορούν να πωλούνται ηλεκτρονικά μόνο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που σχεδιάζεται να διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ. Ηδη, ο ΕΟΦ επεξεργάζεται τον σχετικό κατάλογο των σκευασμάτων με γνώμονα την όσο μεγαλύτερη ασφάλεια των καταναλωτών. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα της Γαλλίας όπου αρχικά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία μπορούσαν να πωλούν περί τα 300 ΜΗΣΥΦΑ, ωστόσο το 2013 το αντίστοιχο Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d’ Etat) έκρινε ότι αυτό αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και έτσι σήμερα 5.000 ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να πωληθούν διαδικτυακά.

Δυνατότητα πιστοποίησης και άρα λειτουργίας ηλεκτρονικού φαρμακείου έχουν αποκλειστικά τα νομίμως λειτουργούντα στην ελληνική επικράτεια φαρμακεία. Ο ΠΦΣ θα δημιουργήσει ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, την υποβολή των αιτήσεων πιστοποίησης αλλά και την τήρηση καταλόγου των πιστοποιημένων ηλεκτρονικών φαρμακείων. Οσοι πιστοποιηθούν, υποχρεούνται να αναρτούν σε εμφανές μέρος στην ιστοσελίδα τους ένα κοινό λογότυπο. Οι καταναλωτές, κάνοντας «κλικ» στο λογότυπο, θα μεταφέρονται αυτόματα στην ιστοσελίδα του ΠΦΣ και στη λίστα με τα πιστοποιημένα φαρμακεία, ώστε να διαπιστώνουν και μόνοι τους ότι αγοράζουν από νόμιμο ηλεκτρονικό κατάστημα. Η ΚΥΑ έρχεται να εναρμονίσει την ελληνική πραγματικότητα με την κοινοτική νομοθεσία και μάλιστα με καθυστέρηση, αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έπρεπε να είχαν εφαρμόσει το κοινό λογότυπο έως τον Ιούνιο του 2015.

Εκτιμάται ότι συνολικά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην Ελλάδα σήμερα ξεπερνούν τα 500, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις καταναλωτές που αγοράζει κάποιο παραφαρμακευτικό προϊόν επιλέγει την ηλεκτρονική οδό. Ο τζίρος ενός ηλεκτρονικού φαρμακείου κυμαίνεται από 30.000 ευρώ τον μήνα έως 200.000-300.000 ευρώ τον μήνα. Οι ετήσιες πωλήσεις των ηλεκτρονικών φαρμακείων ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 80% γίνεται από 30-40 μεγάλα φαρμακεία. Οπως ανέφερε στην «Κ», φαρμακοποιός που διατηρεί και ηλεκτρονικό φαρμακείο, τα μεγάλα και οργανωμένα e-φαρμακεία στην Ελλάδα έχουν πάνω από 200 παραγγελίες την ημέρα.

Από τα δημοφιλέστερα προϊόντα για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία είναι το γάλα βρεφικής ηλικίας. Οπως ανέφερε στην «Κ», ο ίδιος φαρμακοποιός, των 60% των πωλήσεων του δικού του ηλεκτρονικού φαρμακείου αφορά σε βρεφικό γάλα και ακολουθούν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα και τα καλλυντικά. Ειδικά το καλοκαίρι μεγάλη ζήτηση έχουν τα προϊόντα αδυνατίσματος, τα αντιψειρικά και τα αντικουνουπικά.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ένας καταναλωτής θα επιλέξει τις ηλεκτρονικές αγορές είναι οι χαμηλότερες τιμές, αφού οι εκπτώσεις στα προϊόντα μπορεί να φτάσουν και το 50%. «Σε κάποιες περιπτώσεις μου έχουν αναφέρει ότι προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές για ευκολία και ταχύτητα στην εξυπηρέτηση» αναφέρει στην «Κ» φαρμακοποιός που έχει αναλάβει σε φαρμακείο τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. «Εχω ακούσει από πελάτη που παρήγγειλε εξ αποστάσεως, ότι ενοχλείτε όταν πηγαίνει σε φαρμακείο και τον βομβαρδίζουν με διάφορα προϊόντα που προσπαθούν να του πουλήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή