Βολές από Τσίπρα κατά Ταμείου και Μητσοτάκη

Βολές από Τσίπρα κατά Ταμείου και Μητσοτάκη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου» εμφανίσθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προεξόφλησε ότι η κρίση που εκδηλώθηκε ανάμεσα στην Αθήνα και στο ΔΝΤ δεν θα επηρεάσει την ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έθεσε το Ταμείο απέναντι όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τους υπόλοιπους θεσμούς, αναφερόμενος σε «έντονη αντιπαράθεση» μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα. Αφού, μάλιστα, αναφέρθηκε στις λανθασμένες εκτιμήσεις που έγιναν από το ΔΝΤ τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τα ελληνικά προγράμματα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ανοησίες θα τύχουν απομόνωσης και ότι τα λάθη δεν θα επαναληφθούν και η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά εντός των επομένων ημερών».

Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά των εκπροσώπων του Ταμείου, για τους οποίους είπε ότι προσπαθούν να επαναφέρουν αξιώσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν στη συμφωνία του τελευταίου καλοκαιριού. Με αφορμή δε το περιεχόμενο των διαλόγων που δημοσιοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θέλησε να αποτινάξει από την κυβέρνησή του οποιαδήποτε ευθύνη για την επιβολή των capital controls, λέγοντας ότι «η τακτική των καθυστερήσεων για να προκληθεί ασφυξία και να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός και capital controls το περυσινό καλοκαίρι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ένα ατύχημα. Το αντίθετο αποδείχθηκε».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να ταυτίσει το ΔΝΤ με τη Ν.Δ. και τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας, μάλιστα, όχι μόνο για πολιτική αλλά και ιδεολογική αντιπαράθεση: «Αριστερά και νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη», είπε. Επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, την οποία κατηγόρησε για άκριτη αποδοχή όλων όσων το Ταμείο ζητούσε και τώρα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προχωρώντας σε μια εκτίμηση για τη στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ίσως αυτή ερμηνεύεται από την αδυναμία τους να αποδεχθούν ότι δύο προγράμματα στα οποία συμμετείχαν απέτυχαν και ένα τρίτο, στο οποίο προς ώρας δεν συμμετέχουν, μπορεί να επιτύχει. «Είναι οξύμωρο να πρέπει να διαλυθούν μια χώρα και η Ευρώπη επειδή κάποιοι δεν θέλουν να παραδεχθούν την αποτυχία τους», τόνισε. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερα μνεία στην αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ESM, ενώ επιφύλαξε θετικά σχόλια για την κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία, όπως είπε, επισήμανε τις ακραίες συνέπειες των επιλογών του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να εμψυχώσει τους βουλευτές του ενόψει της δύσκολης συνέχειας και να αυξήσει τη συνοχή της Κ.Ο., αναφέρθηκε σε θετικές ενδείξεις της οικονομίας και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές, η αξιολόγηση θα κλείσει και η χώρα θα εισέλθει σε φάση ανάπτυξης, ενώ επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία είπε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους διαστρεβλώνουν την αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή