«e-Ραντεβού» με γιατρούς ΠΕΔΥ

«e-Ραντεβού» με γιατρούς ΠΕΔΥ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονικά, χωρίς καμία χρέωση θα μπορούν πολύ σύντομα οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους με γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ, συμβεβλημένοι γιατροί ΕΟΠΥΥ και εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων). Εντός του Απριλίου αναμένεται να «ανοίξει» για τους πολίτες το e-Ραντεβού, μια νέα εφαρμογή που υλοποίησε η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) και από τη λειτουργία της οποίας οι πολίτες, που πλέον δεν θα χρεώνονται για να κλείσουν ένα ραντεβού, εκτιμάται ότι θα «γλιτώσουν» δαπάνη της τάξης των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα, η εξοικονόμηση για το κράτος υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, το νέο σύστημα επιδιώκει να διασφαλίσει διαφάνεια, προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο να συμπληρώνεται το πλαφόν των 200 ραντεβού, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του τις πρώτες 2-3 ημέρες του μήνα. Ηδη η ΗΔΙΚΑ έχει αναπτύξει κεντρική βάση δεδομένων σε εθνικό επίπεδο, στην οποία καταχωρίζεται η διαθεσιμότητα των γιατρών για ραντεβού και στην οποία θα κλείνονται τα ραντεβού. Οσοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα συνεχίσουν να κλείνουν ραντεβού τηλεφωνικά, όπως γίνεται και σήμερα.

Το e-Ραντεβού παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΗΔΙΚΑ «Η ψηφιακή εποχή της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας – Αποτίμηση έργων ΕΣΠΑ» και είναι ένα από τα υποσυστήματα που υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, είναι ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, τα μητρώα χρόνιων ασθενειών, εμβολίων και εμβολιασμών, καθώς και ειδική πλατφόρμα καταγραφής στοιχείων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και κατανάλωσης αντιβιοτικών, που σήμερα συλλέγονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ηδη είναι σε αρχικό στάδιο η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας (στόχος είναι να συνοδεύει τον κάθε πολίτη από τη στιγμή της γέννησής του), που θα περιέχει, μεταξύ άλλων, δημογραφικά στοιχεία, αρχείο κλινικών επαφών του ασθενούς, χειρουργεία, διαγνώσεις, φαρμακευτική αγωγή αλλά και στοιχεία τρόπου ζωής (π.χ. κάπνισμα).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν στοιχεία της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο με διείσδυση μεγαλύτερη του 98% στη συνταγογράφηση και με περισσότερες από 850.000 συναλλαγές την ημέρα, αποτελεί το μεγαλύτερο πανελλαδικά online πληροφοριακό σύστημα. Στο σύστημα είναι πιστοποιημένοι 50.000 γιατροί και 13.000 φαρμακεία. Κάθε μήνα γράφονται «ηλεκτρονικά» 5.500.000 συνταγές φαρμάκων και 2.400.000 παραπεμπτικά εξετάσεων και εξυπηρετούνται 2.900.000 διαφορετικοί ασθενείς. Από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 9.950.000 διαφορετικοί ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή