Λαγκάρντ: Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προτεραιότητα

Λαγκάρντ: Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προτεραιότητα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν, είχαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, οι στόχοι δεν άλλαξαν», τόνισε μιλώντας την Τετάρτη στο Bloomberg, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ξεκαθάρισε ότι «ο λογαριασμός των μέτρων πρέπει να βγαίνει».

«Αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο, γιατί αυτό μπορεί να δώσει ο ελληνικός λαός πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη επέμβαση στο χρέος», πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας ότι η βιωσιμότητά του παραμένει σε προτεραιότητα. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει βιώσιμα μέτρα που θα είναι διατηρήσιμα πολύ καιρό αφότου το Ταμείο έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι το Ταμείο είναι ανεξάρτητος οργανισμός και τηρεί τα ίδια μέτρα και σταθμά για τα προγράμματα όλων των χωρών στα οποία συμμετέχει, ενώ έκανε ακόμη λόγο για «πολύ ικανά στελέχη του Ταμείου» στην Ελλάδα.

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία

Μιλώντας νωρίτερα στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε, στη Φρανκφούρτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ ενίσχυσε τις εκκλήσεις για ισχυρότερη δράση από τις παγκόσμιες οικονομίες προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι αυξάνονται χωρίς αποφασιστικά μέτρα.

Η Λαγκάρντ λέει ότι η ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009 «παραμένει πολύ αργή, πολύ εύθραυστη και οι κίνδυνοι στη βιωσιμότητα της αυξάνονται».

«Ας είμαι ξεκάθαρη: είμαστε σε επιφυλακή, όχι σε συναγερμό. Υπάρχει μια απώλεια στη δυναμική της ανάπτυξης», αναφέρει η Λαγκάρντ σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας.

«Ωστόσο, εάν οι φορείς χάραξης της πολιτικής μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δράσουν από κοινού, οι θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εμπιστοσύνη – και την παγκόσμια οικονομία – θα είναι ουσιαστικές».

Τα σχόλιά της γίνονται την ώρα που απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τη συνάντηση υψηλόβαθμων υπουργών, κεντρικών τραπεζών και άλλων αξιωματούχων από τα 188 κράτη-μέλη του Ταμείου στην Ουάσινγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προκειμένου να αξιολογήσουν την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενώ η αμερικανική ανάκαμψη κερδίζει δυναμική και κάποιες αναδυόμενες αγορές όπως το Μεξικό καταγράφουν καλές επιδόσεις, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα έχει πλήξει χώρες με εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι αντιξοότητες, η Λαγκάρντ ζητεί επιτάχυνση των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αυξημένη δημοσιονομική στήριξη και συνεχή διευκολυντική νομισματική πολιτική.

Για πρώτη φορά, μιλά για συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής σε αυτούς τους τομείς. Αύξηση του κατώτατου μισθού, διευρυμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους με χαμηλές αποδοχές και βελτίωση των αδειών που παρέχονται για οικογενειακούς λόγους θα μπορούσαν να βοηθήσουν το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, δηλώνει η Λαγκάρντ.

Παράλληλα, ζητεί καλύτερα φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη και περισσότερες δημόσιες δαπάνες στον τομέα αυτό, επικαλούμενη έρευνα του ΔΝΤ που δείχνει ότι μια αύξηση κατά 40% στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσε να παράγει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% σε ορίζοντα 20ετίας.

Επίσης δήλωσε ότι οι χώρες με υψηλά και αυξανόμενα χρέη και ενισχυμένο κόστος δανεισμού θα πρέπει να επιδιώξουν περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση.

Δεν έκανε καμία αναφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαίων δανειστών και της Ελλάδας για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή