Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος

Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο μήνυμα ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό ζήτημα θα στείλουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίοι θα επισκεφθούν τη Λέσβο στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας. Πρόκειται για ιστορικής σημασίας συνάντηση, η οποία θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ. Μαζί τους θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγες ώρες μετά τη ανακοίνωση της επίσκεψης των θρησκευτικών ηγετών, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε γνωστό ότι και ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνάντηση. Επίσης, ερμήνευσε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα «ως επιβεβαίωση της αναγνώρισής τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα –δημόσιες αρχές, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες– για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα».

Ειδικότερα, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου γνωστοποιήθηκε χθες στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) από τον κ. Ιερώνυμο. Συγκεκριμένα, σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον Μάρτιο η ΔΙΣ προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και τους επικεφαλής των Ορθοδόξων και άλλων Εκκλησιών, για το προσφυγικό, στον κ. Ιερώνυμο μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την Ελλάδα με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την παύση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες και έχουν προκαλέσει τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μια ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Ετσι, πρότεινε η επίσκεψη να γίνει σε hotspot στη Λέσβο. «Η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μια Ελλάδα που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει», λέει η ΔΙΣ.

Παράλληλα, η ΔΙΣ αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Λέσβο μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο. «Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα, στέλνει στα πέρατα του κόσμου πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας για την ανακούφιση των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, την ανάληψη των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», αναφέρει η ΔΙΣ.

Για την επίσκεψη του Πάπα, εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι, με βάση την παράδοση των ρωμαιοκαθολικών θρησκευτικών ηγετών σε ανάλογες χειρονομίες, ο Πάπας θα εισέλθει στη θάλασσα με παπική αμφίεση. Εάν βέβαια δεν είναι δυνατόν για πρακτικούς λόγους τη συγκεκριμένη ημέρα να βαδίσει από την ακτή μέσα στο νερό, ο Πάπας θα περιηγηθεί με σκάφος, αναπέμποντας την προσευχή του υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών όσων χάθηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στα ελληνικά παράλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή