ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγκινάρες με μύδια και κυδώνια

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αγκινάρες, Μύδια, Κυδώνια, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Θαλασσινά

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 1 ώρα, Μαγείρεμα: 30΄ 
Απαιτητικό φαγητό, καθότι χρειάζεται να καθαρίσουμε διάφορα «δύσκολα» υλικά (αγκινάρες, μύδια κ.λπ.), αλλά με φινέτσα και ξεχωριστή νοστιμιά.

Υλικά για 4 άτομα
  • οι καρδιές από 16 μέτριες αγκινάρες, φρέσκες
  • 250 γρ. μύδια φρέσκα, καθαρισμένα*
  • 250 γρ. κυδώνια ή γυαλιστερές, καθαρισμένα**
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 40 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε)
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • ο χυμός από 2 μικρά λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις αγκινάρες με τη μισή ποσότητα από το χυμό λεμονιού και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 - 25  λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε την καθεμιά σε 4 κομμάτια.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε το αλεύρι με το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το αλεύρι. Ρίχνουμε το κρασί και 250 ml νερό και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.

Ρίχνουμε τα μύδια και τα κυδώνια, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα οστρακοειδή. Οσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, το μαϊντανό, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σείουμε την κατσαρόλα να αναμειχθούν όλα τα υλικά και μετά από 3 - 4 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Το φαγητό βγαίνει ζουμερό. Συνοδεύουμε με ψωμί φρυγανισμένο. 

*Καθάρισμα μυδιών
Με τα δάχτυλα ή με ένα μαχαιράκι τραβάμε τον βύσσο, το «μουστάκι» που εξέχει από τα όστρακα. Με μια συρμάτινη βούρτσα τρίβουμε την επιφάνεια των οστράκων ώστε να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες. Τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

** Πλύσιμο κυδωνιών  
Ξεπλένουμε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι τα κυδώνια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο κρύο νερό να «μουλιάσουν», ώστε η άμμος που είναι εγκλωβισμένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθμένα της λεκάνης. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά και επαναλαμβάνουμε, αν είναι αναγκαίο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ