Αυξήθηκαν οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2015

Αυξήθηκαν οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2015

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Κατά 1% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες εξοπλιστικές δαπάνες το 2015, φθάνοντας στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,67 τρισ. δολαρίων, ήτοι 2,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μόλις 10% των παγκόσμιων εξοπλιστικών δαπανών θα επαρκούσε για την καταπολέμηση της φτώχειας, σύμφωνα με τους στόχους του ΟΗΕ για το 2030.

Πρώτες με μεγάλη διαφορά ήταν και πάλι οι ΗΠΑ, με στρατιωτικές δαπάνες 596 δισ. δολαρίων το 2015, ελαφρώς μειωμένες κατά 2% σε σχέση με το 2014. Στη δεύτερη θέση ήταν η Κίνα, με δαπάνες 215 δισ. δολαρίων, ενώ αλλαγή υπήρξε στην τρίτη θέση, όπου η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε τη Ρωσία. Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, το Ριάντ αύξησε τις δαπάνες του στα 87,2 δισ. δολάρια, ξοδεύοντας διπλάσια χρήματα για όπλα απ’ ό,τι το 2006, ενώ οι δαπάνες της Μόσχας περιορίστηκαν στα 66,4 δισ. δολάρια. Η Γαλλία, πέμπτη χώρα στις αμυντικές δαπάνες το 2014, έπεσε στην έβδομη θέση το 2015, πίσω από τη Βρετανία και την Ινδία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Δυτικής Ευρώπης παρουσίασαν τάση σταθεροποίησης, έπειτα από χρόνια μειώσεων. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η αλματώδης αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της Σαουδικής Αραβίας το 2015 οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ερωτηθείς για τους θανάτους αμάχων με τη χρήση όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, απάντησε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «βαθύτατα ανήσυχες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή