Δύο κείμενα, σκληρά μέτρα, καμία δόση

Δύο κείμενα, σκληρά μέτρα, καμία δόση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα προσύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα περιγράφει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελεί τη βάση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, επιδιώκει η κυβέρνηση μέχρι την Κυριακή. Αντίστοιχο κείμενο, αλλά όχι ίδιο, θα υπάρχει και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τη διαφορά ότι σε αυτό θα καταγράφονται οι ενστάσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα και η ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ σε αυτό θα εκτιμά πως τα μέτρα δεν καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στα προσχέδια και των δύο κειμένων που έχουν δώσει οι θεσμοί ενσωματώνονται σκληρά μέτρα για συντάξεις, φόρους, αγρότες, καθώς και για τα «κόκκινα» δάνεια. Ειδικά στο τελευταίο είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, θα υπάρχει ένα κείμενο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλο με το ΔΝΤ «τα οποία θα μοιάζουν, αλλά δεν θα είναι τα ίδια», ενώ παράλληλα παραδέχτηκε πως το κείμενο αυτό δεν θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση κάποιας δόσης. Και αυτό γιατί η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέτουν ως προϋπόθεση για την έγκριση χρηματοδότησης τη συμφωνία του Ταμείου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι στόχος είναι το κείμενο αυτό να αποτελέσει βάση συζήτησης στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη (στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ) και να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «για να φθάσουμε σε αυτό το κείμενο χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση και σε κάποια θέματα χρειάζεται πολιτική συζήτηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα ανοικτό ζήτημα δεν έχει κλείσει πλήρως. Ειδικότερα:

1. Φορολογία εισοδήματος: Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει τη μείωση κατά 10 ευρώ της έκπτωσης φόρου των 2.000 ευρώ από τις 20.000 ευρώ και άνω, για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος, αντί της μείωσης κατά 100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν στη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

2. Δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ: Η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση ή επιβολή έμμεσων φόρων, καθώς και κάποιες περικοπές δαπανών. Στα μέτρα περιλαμβάνονται η αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη βενζίνη, στο φυσικό αέριο (κυρίως για τη βιομηχανία) και στο υγραέριο, η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση, η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία ή στη χρήση Διαδικτύου, η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, η αύξηση της επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, η μείωση των αμυντικών δαπανών, η διατήρηση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο κ.ά.

Τα προβλήματα είναι δύο αυτήν τη στιγμή. Το ένα αφορά κάποια μέτρα, όπως στην αύξηση της επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς προκύπτει σημαντική αύξηση της φορολόγησης αυτών των ακινήτων. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη γενικότερη αποτίμηση των μέτρων. Το ΔΝΤ εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα φέρνουν μικρότερο δημοσιονομικό όφελος από το 1% του ΑΕΠ που υπολογίζει η Αθήνα.

3. Ασφαλιστικό: Παραμένει «αγκάθι» το μέγεθος των περικοπών των επικουρικών συντάξεων καθώς και το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων.

4. «Κόκκινα» δάνεια: Η Αθήνα δεν έχει καταθέσει νέα πρόταση και σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει το χάσμα με το κουαρτέτο των δανειστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή