Το απουσιολόγιο στο κινητό των γονέων

Το απουσιολόγιο στο κινητό των γονέων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… mail και από το κινητό τους τηλέφωνο θα μπορούν να ενημερώνονται πλέον οι γονείς για τις απουσίες των παιδιών τους από το σχολείο. Παράλληλα, από την επόμενη σχολική χρονιά 2016-2017 απλοποιούνται οι διαδικασίες εγγραφής και απόδοσης τίτλων σπουδών στα δημόσια σχολεία, ενώ στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των σχολείων θα εισέλθουν και τα ιδιωτικά.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μελετάται η υιοθέτηση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος καταγραφής των απουσιών των μαθητών, το οποίο θα υπολογίζει τις υπερβάσεις ορίων και θα προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης των γονέων, χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνήσουν με το σχολείο. «Είμαστε κοντά σε μια λύση πιο αυτόματης ειδοποίησης για το θέμα των απουσιών. Το νέο σύστημα θα βοηθά αφενός τους γονείς να έχουν άμεση πληροφόρηση για την πρόοδο των παιδιών τους, αφετέρου τους εκπαιδευτικούς να μην καταναλώνουν άσκοπα χρόνο εις βάρος του κυρίως έργου τους, που είναι το διδακτικό», ανέφερε ο κ. Φίλης, καταδεικνύοντας ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η καλύτερη διαχείριση του προσωπικού, με στόχο την κάλυψη διδακτικών κενών.

Παράλληλα, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε επισήμως την απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής και απόδοσης τίτλων σπουδών από το 2016-2017. Οπως έχει ήδη παρουσιάσει η «Κ» (στις 29/3), αυτό θα επιτευχθεί με τη διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος του Δημοτολογίου της χώρας με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Παιδείας, «My School». Στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθεί χρόνος και κόστος, αφού ετησίως απαιτείται η έκδοση περίπου 350.000 πιστοποιητικών για εγγραφές και μεταβολές στο σχολικό σύστημα, που αντιστοιχούν σε χιλιάδες εργατοώρες. «Οι γονείς απαλλάσσονται από χρονοβόρες ενέργειες, περιττή ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση. Επιτυγχάνεται σημαντική δημοσιονομική ωφέλεια, αφού ικανός αριθμός εργατοωρών (40.000 ετησίως για τις εγγραφές, συν 233.333 τουλάχιστον μία φορά για τη μετέπειτα αναζήτηση 1.400.000 πιστοποιητικών γέννησης) καθίσταται περιττός, και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να στραφούν σε πιο δημιουργικά καθήκοντα. Το σύνολο της κρατικής μηχανής θα πάρει βαθιά ανάσα από το ασφυκτικό κλίμα και τις δυσλειτουργίες των γραφειοκρατικών βαρών, με αποτέλεσμα η δημόσια διοίκηση να καθίσταται πιο ευέλικτη και αποτελεσματική», δήλωσε ο κ. Φίλης. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάζεται η περίπτωση να ενταχθούν υποχρεωτικά στο «My School», από τον Σεπτέμβριο, και τα ιδιωτικά σχολεία.

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανότητα να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, ο κ. Φίλης τόνισε: «Προ ημερών έγιναν οι παρελάσεις. Δεν υπάρχει καμία σκέψη στο υπουργείο επ’ αυτού του θέματος. Συνεπώς θα πρέπει τα ζητήματα που απασχολούν ένα τμήμα της κοινής γνώμης να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην ώρα τους και όχι με ευκαιριακό τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή