«Η ελλιπής ενημέρωση δημιουργεί διχόνοια»

«Η ελλιπής ενημέρωση δημιουργεί διχόνοια»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Ουαλίντ Ελιάς έχει πιάσει τον εαυτό του να απορεί με πολλά πράγματα τελευταία. Απορεί για παράδειγμα με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της ΕΡΤ να εκπέμπει σύντομο αραβόφωνο δελτίο μετά τις ειδήσεις στην τηλεόραση. «Από το 1996 εκφωνώ το αραβόφωνο δελτίο στη Φωνή της Ελλάδας στο κρατικό ραδιόφωνο, μια εκπομπή με ιστορία 40 χρόνων» λέει στην «Κ» ο παρουσιαστής, με καταγωγή από τον Λίβανο, τον οποίο εγκατέλειψε το 1989 λόγω του εμφυλίου για να σπουδάσει δημοσιογραφία και μάρκετινγκ στη χώρα μας. Από το 1991 εργάζεται ως ξένος ανταποκριτής για Μέσα του Λιβάνου και από το 1996, με μόνη διακοπή μετά το «μαύρο», ως εκφωνητής, μεταφραστής, διερμηνέας και αναλυτής στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ. «Η Φωνή της Ελλάδας είναι πολύ γνωστή εκπομπή στις ξένες κοινότητες, το διπλωματικό Σώμα μας παρακολουθεί ανελλιπώς, πρεσβείες μας έχουν επισκεφθεί πολλές φορές. Δεν είναι δηλαδή η πρώτη φορά που εκπέμπεται δελτίο στα αραβικά. Αλλά έτσι είναι το γυαλί…» συμπληρώνει.

Απορεί, επίσης, που πολλοί πίστεψαν ότι η εικόνα της παρουσιάστριας με την μπούργκα που κυκλοφόρησε ευρέως εκείνες τις ημέρες ήταν αληθινή (για όσους ακόμα το πιστεύουν, ήταν προϊόν μοντάζ). «Ούτε εγώ θα δεχόμουν συμπαρουσιάστρια που φοράει μπούργκα. Ούτε καν κάποια που φοράει μαντίλα. Είμαστε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε ένα κοσμικό κράτος και καθένας πρέπει να σέβεται τις αρχές του. Μπορείς να κάνεις ό,τι θες στη ζωή σου, αλλά όχι σε ένα δημόσιο μέσο. Πρέπει να σέβεσαι τις αρχές της χώρας όπου ζεις».

Ο Ουαλίντ Ελιάς δεν αντιλαμβάνεται ακόμα γιατί δεν αντιστεκόμαστε πιο σθεναρά στην παραπληροφόρηση. «Για το δελτίο έχουμε κατά βάση θετικά σχόλια αλλά και αρκετά αρνητικά, από κόσμο που έχει πέσει στην παγίδα της παραπληροφόρησης και της ισλαμοφοβίας. Γράφονται πράγματα που ντρέπομαι να μεταφέρω. Ο κόσμος πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. Δεν ξέρουν την ιστορία μου, δεν ξέρουν ότι τόσα χρόνια προωθώ τις ελληνικές θέσεις στα περιοδικά και τις εφημερίδες του Λιβάνου από τη θέση του ανταποκριτή. Δεν ξέρουν ότι έχω πάει και στον ελληνικό στρατό, αφού έχω την ελληνική υπηκοότητα. Η ελλιπής ενημέρωση δημιουργεί διχόνοια». Οπως διευκρινίζει, στο δίλεπτο δελτίο για τους πρόσφυγες που προβάλλεται καθημερινά στο τέλος των ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 3, 6 και 9 μ.μ., μεταδίδονται πληροφορίες όπως το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα φιλοξενίας, πώς θα κάνουν αίτηση ασύλου, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, η πρόγνωση του καιρού κ.ά. «Βέβαια, η μαύρη διαφήμιση μας έχει κάνει καλό», λέει γελώντας. «Τα νούμερα τηλεθέασης είναι υψηλά. Πρόκειται δηλαδή για επιτυχία της ΕΡΤ. Το παρακολουθούν χιλιάδες αραβόφωνοι πρόσφυγες και μετανάστες και μέσω του σάιτ της ΕΡΤ». Το δελτίο συντάσσεται από τον διευθυντή των περιφερειακών σταθμών κ. Παπαζαχαρίου, μεταφράζεται και παρουσιάζεται από τον κ. Ουαλίντ. «Το αποτέλεσμα είναι καλό και προσωπικά με ικανοποιεί».

Η μεγαλύτερη απορία του όμως είναι γιατί Ευρώπη και Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν έναν τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού. «Πενήντα δύο χιλιάδες άνθρωποι δεν είναι τόσο μεγάλος αριθμός. Η Ιορδανία έχει δεχθεί 1,2 εκατ. πρόσφυγες, η Τουρκία 2,5 εκατ., ο Λίβανος 1,8 εκατ. Στον Λίβανο έχουν 600.000 Σύρους μαθητές στα σχολεία. Φανταστείτε τον όγκο της διαχείρισης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση όμως δεν αντιμετωπίζει τη χώρα σαν την Τουρκία που την εκβιάζει για χρήματα και πολιτικά οφέλη. Οσο κι αν η Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κρίση στη Συρία». Οσο για τους φόβους για εξτρεμιστικά στοιχεία στα κύματα των προσφύγων και πάλι παραπέμπει στον Λίβανο (όπου ταξιδεύει συνέχεια τον τελευταίο 1,5 χρόνο, καθώς η σύζυγός του αποσπάστηκε στο εκεί υπουργείο Εξωτερικών). «Είναι θέμα της αστυνομίας. Στον Λίβανο κάθε μέρα οι Αρχές συλλαμβάνουν κακά στοιχεία, αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν φταίνε οι υπόλοιποι άνθρωποι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή