ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαρίδες φουρνιστές με δεντρολίβανο και κρεμμύδια

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γαρίδες, Θαλασσινά, Μπαχαρικά, Σόγια, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο

Προετοιμασία + Αναμονή: περίπου 1 ώρα, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα

Υλικά για 4 - 6 άτομα:
  • 1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση μεγάλες, φρέσκες ή κατεψυγμένες (καθαρισμένες από τα κελύφη και το εντεράκι τους, αλλά αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά)

Για τη μαρινάδα

  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα της αρεσκείας μας
  • 40 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 50 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική

Για τη σάλτσα

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο ή καγιέν (αν θέλουμε)
  • 300 γρ. ντοματάκια (κονσέρβας)
  • 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά της μαρινάδας, μέχρι να ενωθούν. Σε ένα πυρίμαχο ταψί που να χωράει όλες τις γαρίδες σε μονή στρώση, τις βάζουμε τη μία κολλητά στην άλλη και τις περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά (έως και 3 ώρες), να μαριναριστούν. Φροντίζουμε να τις βγάλουμε από το ψυγείο 30 λεπτά προτού τις φουρνίσουμε, για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.

Σάλτσα+ψήσιμο: Εν τω μεταξύ, πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ντοματάκια με το δεντρολίβανο και 200 ml νερό, μέχρι να έχουμε έναν ενιαίο, ρευστό πολτό. Τον αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα και ελέγχουμε αν τα κρεμμύδια τείνουν να κολλήσουν, ώστε να προσθέσουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας και το μαϊντανό και βράζουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, για περίπου 10 - 15 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η «σάλτσα».

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Περιχύνουμε τις γαρίδες με την κρεμμυδόσαλτσα και ψήνουμε για περίπου 6 - 8 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες, αλλά να μείνουν ζουμερές. Στο τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε μαζί με πιπεριές τουρσί, ελιές και ζεστό χωριάτικο ψωμί. Για πιο χορταστικό γεύμα, φτιάχνουμε ένα απλό πιλάφι.

Τι πίνουμε: Ενα φρέσκο Αγιωργίτικο θα ήταν ό,τι πρέπει.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ