Χοιρινό με πάπρικα, δεντρολίβανο και μαϊντανό

Χοιρινό με πάπρικα, δεντρολίβανο και μαϊντανό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

 

Υλικά για 4 άτομα:

 

  • 1 κιλό χοιρινό, κατά προτίμηση από σπάλα, κομμένο σε κύβους των 2 εκ.
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κατά προτίμηση βιολογικά, σε χοντρά καρέ
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 1½ κουτ. σούπας (κοφτή) πάπρικα γλυκιά ή, εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε 1 κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν ή κάρι, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα
  • 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο ή θυμάρι, καλά κοπανισμένα, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα το καθένα
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, και βάζουμε το κρέας. Δεν το γυρνάμε, το αφήνουμε να σοταριστεί για περίπου 3 λεπτά. Στην αρχή θα φαίνεται ότι έχει κολλήσει, όμως, όταν ροδίσει από την κάτω πλευρά, θα ξεκολλάει πιο εύκολα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι το κρέας να «πιει» τα υγρά του και να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Με αυτό το «στεγνό» σοτάρισμα, το ελαιόλαδο που θα προσθέσουμε δεν παραταλαιπωρείται και το φαγητό αποκτά πιο ελαφριά γεύση. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να γυαλίσουν. Βάζουμε το σκόρδο και το αφήνουμε να σοταριστεί για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να σκορπίσει το άρωμά του, χωρίς όμως να μαυρίσει και πικρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε περίπου 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το λεμόνι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και όσο ζεστό νερό χρειάζεται, ώστε να καλύψει το φαγητό κατά τα 2/3 (περίπου 250 ml). Οταν το υγρό αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 50 λεπτά  – 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά και δεν έχει γίνει το κρέας, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε κανονικά το μαγείρεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά να «ξεκουραστεί».

Σερβίρουμε το χοιρινό με πατάτες τηγανητές ή με πουρέ πατάτας και καροτοσαλάτα.

Τι πίνουμε: Οπως έχουμε πει πολλές φορές, το χοιρινό ταιριάζει τόσο με λευκά όσο και με κόκκινα κρασιά. Εδώ η πάπρικα, το δεντρολίβανο και τα κρεμμύδια θα μας οδηγήσουν σε ένα ερυθρό από Αγιωργίτικο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή