Επιπλέον σκληρά μέτρα ζητούν οι θεσμοί

Επιπλέον σκληρά μέτρα ζητούν οι θεσμοί

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά είναι τα «αγκάθια» για να καταλήξουν Αθήνα και δανειστές σε ένα προσύμφωνο για την αξιολόγηση και ακόμα περισσότερα εκείνα που υπάρχουν έως την οριστική συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση κάποιας δόσης. Κυβέρνηση και θεσμοί επιδιώκουν να υπάρχει ένα προσύμφωνο για τα μέτρα που θα ληφθούν έως την ερχόμενη Τρίτη, ώστε οι συζητήσεις στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17/4) να μπορέσουν να περάσουν και στο θέμα του χρέους. Από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση (το MoU από την Ευρωζώνη και το MEFP από το ΔΝΤ) προκύπτει ότι θα πρέπει η Αθήνα να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης και να λάβει πολύ σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες:

• Η τρόικα επιμένει σε χαμηλότερο των 9.090 ευρώ (πέριξ των 8.000 ευρώ) αφορολόγητο όριο (πρόταση της Αθήνας η μείωσή του σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ).

• Οι δανειστές –και ιδίως το ΔΝΤ– θεωρούν ότι τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περικοπές δαπανών) δεν φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό και προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

• Στο ασφαλιστικό παραμένει απόσταση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».

• Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Κατά τη διάρκεια του EWG της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας που έχει στείλει η Ευρωζώνη (MoU) αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ εκείνο του ΔΝΤ (MEFP) αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Επίσης, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

Πάντως, είναι ιδιαίτερα ασαφές ακόμη τι χρειάζεται για να εκταμιευθεί η δόση. Η «Κ» μίλησε με αξιωματούχους από τους θεσμούς και δεν πήρε σαφή απάντηση. Το μοναδικό σημείο συμφωνίας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν πριν οποιαδήποτε εκταμίευση. Επίσης, αξιωματούχος επισήμαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Χθες στις Βρυξέλλες βρέθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών αλλά και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μ. Κερέ που μαζί με τέσσερα μέλη του EWG (από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), αλλά και τον επικεφαλής του, κ. Τ. Βίζερ, συναντήθηκαν για πολιτικές διαβουλεύσεις. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους, η συνάντηση διά ζώσης είχε συμφωνηθεί πριν από τη διαρροή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των αξιωματούχων του ΔΝΤ και δεν σχετίζεται με φόβο μήπως οι συνδιαλέξεις τους παρακολουθούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή