Επανεκκίνηση της κτηματογράφησης

Επανεκκίνηση της κτηματογράφησης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διαγωνισμό για την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου επαναπροκήρυξε χθες η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ). Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 465,1 εκατ. ευρώ και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου το 2020. Αν δεν υπάρξουν τα συνήθη προβλήματα με ενστάσεις και προσφυγές, η διαδικασία ανάθεσης των μελετών –που θα σημάνει και την έναρξη της 4ης γενιάς κτηματογράφησης– θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο έως το τέλος του έτους.

Ο νέος διαγωνισμός (ΚΤΙΜΑ 16) ξεκινάει να «τρέχει» και οι ενδιαφερόμενοι μελετητές (ή κοινοπραξίες μελετητών) θα πρέπει να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο έως τις 23 Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάθεση θα γίνει ηλεκτρονικά, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα σαν και αυτά που οδήγησαν στην ακύρωση του προηγούμενου («συνεννοήσεις» μεταξύ εταιρειών).

Ο διαγωνισμός θα έχει μια μικρή μεταβολή σε σχέση με όσα είχαν πρόσφατα ανακοινωθεί: οι επιμέρους μελέτες (ομάδες περιοχών) αυξήθηκαν από 30 σε 32. Οι δύο μελέτες που «έσπασαν» στη μέση είναι εκείνες του Ηρακλείου και του διδύμου Χανίων-Ρεθύμνου, λόγω του μεγάλου (εκτιμώμενου, με τη βοήθεια στοιχείων από το Ε9) αριθμού ιδιοκτησιακού δικαιωμάτων. Ο διαχωρισμός επιφέρει μια αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 11 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε προχθές την έγκρισή του ώστε να αναληφθεί η σχετική, πολυετής, οικονομική υποχρέωση (η οποία στη συνέχεια θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΚΧΑ). Το σύνολο της κρατικής δαπάνης για τα επόμενα 4 χρόνια είναι 399 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτής (148,6 εκατ. ευρώ) να έχει εγγραφεί στο 2019. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 83,5 εκατ. ευρώ (έχει υποβληθεί φάκελος μεγάλους έργου) και η σχετική διαδικασία έγκρισης (ή μη) βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι νέες τεχνικές προδιαγραφές του έργου, καθώς και οι προεκτιμώμενες αμοιβές (βάσει των οποίων θα πληρωθούν οι ανάδοχοι των 32 μελετών κτηματογράφησης). Στις προδιαγραφές γίνεται και μια περιγραφή της διαδικασίας κτηματογράφησης, με τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία να είναι τα ακόλουθα:

1. Οι δηλώσεις υποβάλλονται αναλογικά ή ηλεκτρονικά στο γραφείο κτηματογράφησης με προθεσμία 3 μηνών (από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής δηλώσεων) για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 για τους κατοίκους εξωτερικού.

2. Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα με απλά φωτοαντίγραφα (δεν είναι ανάγκη να είναι επικυρωμένα) των πράξεων που το αποδεικνύουν. Επίσης συνιστάται η ταυτόχρονη συνυποβολή του πιστοποιητικού εγγραφής/μετεγγραφής στο υποθηκοφυλακείο. Η υποβολή τοπογραφικού δεν είναι υποχρεωτική παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το τοπογραφικό αναφέρεται ή έχει προσαρτηθεί στην πράξη εγγραφής/μετεγγραφής. Ωστόσο είναι προφανώς καλύτερο και ασφαλέστερο για τον πολίτη να υποβάλει το δικό του τοπογραφικό, με ακριβείς συντεταγμένες.

3. Ιδιοκτησιακό δικαίωμα δεν θεωρείται μόνο η κατοχή ενός ακινήτου. Δήλωση πρέπει να υποβάλλεται και για τις δουλείες, τα «δικαιώματα προσδοκίας», τις θέσεις στάθμευσης, τις εγγραπτέες μισθώσεις (λ.χ. χρονομεριστική σύμβαση), τις εγγραπτέες αγωγές, τις κατασχέσεις, για τη μεταφορά συντελεστή κ.λπ.

4. Στις περιοχές όπου έχει κυρωθεί δασικός χάρτης, απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου όπου θα φαίνονται τα όρια του δάσους ή της δασικής έκτασης.

5. Το «κτηματόσημο» θα καταβάλλεται είτε κατά την υποβολή της δήλωσης (μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας) ή σε δεύτερο χρόνο, μετά την έκδοση του εντύπου «προσωρινής καταχώρισης δήλωσης και υπολογισμού παγίου τέλους» στις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στη διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών. Οπου/όταν αυτή γίνει εφικτή, ο ανάδοχος θα πρέπει να παίρνει απευθείας από το σύστημα τόσο τα στοιχεία του ιδιοκτήτη όσο και της ιδιοκτησίας, ενώ οποιαδήποτε διόρθωση θα είναι επιτρεπτή μόνο μέσω της βάσης του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει πως όσοι «ξέχασαν» να δηλώσουν σωστά ένα ακίνητο στην εφορία είναι πολύ πιθανό μέσα στα επόμενα χρόνια να βρεθούν προ εκπλήξεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή