Διαδικτυακή γέφυρα για εργοδότες και εργαζομένους από όλο τον κόσμο

Διαδικτυακή γέφυρα για εργοδότες και εργαζομένους από όλο τον κόσμο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολλανδοί που διδάσκουν αγγλικά σε χωριά της Κίνας και Ινδοί που περιποιούνται ηλικιωμένους σε γηροκομεία της Σκωτίας. Τα εν λόγω εργασιακά σχήματα, ενδεικτικά της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, παίρνουν καθημερινά σάρκα και οστά μέσω της πλατφόρμας movinhand.com, που προσπαθεί να «παντρέψει» την προσφορά και ζήτηση εργασίας ανά τον κόσμο. «Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Βλάχος, υπεύθυνος marketing της εταιρείας, που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 15 Νοεμβρίου και μετρά ήδη 15.000 χρήστες-υποψήφιους εργαζόμενους και 700 εργοδότες, όλοι από τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης. Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο έγιναν 9.300 αιτήσεις και 3.600 συνεντεύξεις μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η μηνιαία αύξηση προσδιορίζεται σε 30%. Μεταξύ των ενδιαφερομένων, από 10% είναι οι Ελληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί, 8% οι Βρετανοί, 8% οι Ρουμάνοι και από 5% οι Γάλλοι, οι Λιθουανοί και οι Ούγγροι.

Οι ηλικίες –προς έκπληξη των ιδρυτών– δεν αντιπροσωπεύουν μόνον το ηλικιακό φάσμα των 18-24 ετών. Μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων είναι από 25 έως 30 ετών, αλλά και μεγαλύτεροι, μέχρι και 40 ετών. «Δεν πρόκειται για ανέργους, αλλά για εργαζόμενους που υποπληρώνονται και διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε άλλη χώρα» σημειώνει ο κ. Βλάχος. Στο «στρατόπεδο» των εργοδοτών συναντούμε πεντάστερα ξενοδοχεία, τετράστερα resorts, αλυσίδες εστιατορίων και pubs. «Εντελώς απροσδόκητα μας προσέγγισαν εκπαιδευτικοί οργανισμοί από την Κίνα, που αναζητούσαν δασκάλους αγγλικών» προσθέτει ο κ. Βλάχος. Οι συνήθεις «διαδρομές» είναι από τη Νότιο Ευρώπη (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) προς τη Βόρεια (Αγγλία, Γερμανία), αλλά και το αντίστροφο, καθώς πολλοί Βρετανοί βρίσκουν δουλειά σε ξενοδοχεία Ελλάδας και Κύπρου, πολλοί Ισπανοί «αποκαταστάθηκαν» εργασιακά στη Φλόριντα, πολλοί Βρετανοί και Ολλανδοί κατέληξαν στην Κίνα, ενώ Ελληνες, Ινδοί και Φιλιππινέζοι προσελήφθησαν στα Εμιράτα. Δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, επομένως διανύουν διαφορετικές εποχές, μπορεί κάποιος να εργάζεται έξι μήνες στη Μύκονο και έξι… στις Μαλδίβες.

Τώρα η ιστοσελίδα, που φιλοδοξεί να διασφαλίσει την ασφαλή μετάβαση εργαζομένων στο εξωτερικό, επεκτείνεται στα επαγγέλματα των γηροκόμων, νοσηλευτών και μαιών. «Στα Εμιράτα και τη Μ. Βρετανία υπάρχει σοβαρή έλλειψη τέτοιων επαγγελματιών» εξηγεί ο κ. Βλάχος, «για να καλύψουν, μάλιστα, τα κενά οι Βρετανοί απλοποιούν τη διαδικασία πρόσληψης για πολίτες εκτός Ε.Ε., στους οποίους εκδίδουν την άδεια παραμονής σε μόλις έναν μήνα…». Εν προκειμένω, οι υπηρεσίες ενός νοσηλευτή στη Μ. Βρετανία αμείβονται με 15 λίρες (20 ευρώ) ανά ώρα. Ενδιαφέρον γι’ αυτές τις θέσεις έχουν εκδηλώσει Τσέχοι, Σλοβάκοι, Σλοβένοι, Πολωνοί, Ελληνες, Ισπανοί και Ινδοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή