Ο Πάπας και οι Eλληνες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρθαμε να φωνάξουμε! Να πούμε στον Αρχιεπίσκοπο να κάνει πίσω. Να πει το όχι!». Μανιασμένη η Ελένη Λουκά με το πλακάτ της σαρώνει το Σύνταγμα και αυτή τη φορά την ακολουθεί πλήθος λαού. Ισως να είναι εικόνα απ’ το κοντινό μέλλον, αφού αυτή την εβδομάδα ο Πάπας Φραγκίσκος έρχεται στην Ελλάδα. Αλλά σίγουρα είναι εικόνα απ’ το παρελθόν: από το 2001, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ απετόλμησε επίσκεψη στην ημεδαπή. Και η Αθήνα έζησε τη θρησκευτική επανάσταση.

Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός πρώτος στην αντιπαπική διαδήλωση, ο παπα-Τσάκαλος στα κανάλια να υπερασπίζεται το «ταξίδι του Ποντίφικος» και κάθε βράδυ στο δελτίο η οθόνη γεμάτη ράσα. Στους δρόμους γύρω απ’ τη Βουλή, ζήσαμε την αναβίωση του «Φιλιόκβε»: ο Πάπας μέσα από ένα αλλόκοτο όχημα σαν κινούμενη βιτρίνα να γνέφει στα πλήθη ενώ εκείνα τον στολίζουν από μακριά με ορθόδοξες κατάρες. Και στα πλάνα αρχείου να μας γνέφει η παλιά Ελλάδα: ο Γ. Παπανδρέου με μαύρο μουστάκι και ο Β. Βενιζέλος με κορακί μαλλί σε θρησκευτική αγαλλίαση κάτω απ’ τον βράχο του Αποστόλου Παύλου, πολύ πριν από το σχίσμα του μνημονίου.

Οι Πάπες, βλέπετε, ενίοτε ευλογούν την έλξη των ετερώνυμων. Οπως ο Πάπας Φραγκίσκος το 2014, που ως εαυτόν αγάπησε τον Αλ. Τσίπρα. Στη συνάντησή τους έφτασε να του πει πως «η γλώσσα σας μοιάζει με μελωδία ελπίδας!». Και πράγματι: όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «συζητήσαμε την ανάγκη για ειρήνη στον κόσμο» και «για τη λήξη της πολιτικής των μνημονίων». Ηταν ο  πλάγιος δεύτερος των φρούδων ελπίδων.

Τώρα που ο Πάπας έρχεται ξανά στην Ελλάδα, νέες συγκινήσεις περιμένουν τους πιστούς του χριστιανισμού και του σουρεαλισμού. Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις τίποτα δεν αποκλείεται. Πράγμα που έμαθε και η Μητέρα Τερέζα το 1986, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα και πήγε να υποβάλει τα σέβη της στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Στην Αγία Φιλοθέη βρήκε την πόρτα ήταν κλειστή. Ενας συνεργάτης βγήκε βιαστικός κι ενοχλημένος. «Ο Αρχιεπίσκοπος λείπει σε ταξίδι για δουλειές», της είπε. Και η Μητέρα Τερέζα αναχώρησε, κάνοντας παραξενεμένη τον σταυρό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή