«Ξεσκόνισμα» στις ομοσπονδίες

«Ξεσκόνισμα» στις ομοσπονδίες

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχειριστικούς, οικονομικούς και διοικητικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο η ΓΓΑ. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος σε πέντε αθλητικές ομοσπονδίες (πυγμαχίας, ποδηλασίας, τένις, μπάντμιντον και πάλης) και αναμένεται η κατάθεση των πορισμάτων στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού.

Ο έλεγχος που γίνεται από το Ελεγκτικό Συμβούλιο θα επεκταθεί σε όλες τις ομοσπονδίες μηδέ εξαιρουμένης της ΕΠΟ, αφού στον νόμο 4373/2016, που φέρει τον τίτλο «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις» και ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται «η σύσταση του Τμήματος Παρακολούθησης Εποπτευομένων Φορέων, Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών και Λοιπών Οικονομικών Θεμάτων στη ΓΓΑ, που θα είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για τη διενέργεια λογιστικού και διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και ελέγχου κάθε στοιχείου που αποτελεί αντικείμενο της κείμενης σχετικής νομοθεσίας ή των καταστατικών των αθλητικών σωματείων των ενώσεων και των ομοσπονδιών και των άλλων επιχορηγούμενων φορέων και γνωμοδότηση για περικοπή της επιχορήγησής τους εφόσον διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις».

Η συγκεκριμένη διάταξη, που δεν εξαιρεί την ΕΠΟ από τον κρατικό έλεγχο, αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής στη σχέση κυβέρνησης – ποδοσφαίρου, αφού δεν περιορίζει τον έλεγχο μόνο στην κρατική επιχορήγηση, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα για την περίπτωση της ΕΠΟ.

Πηγή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μιλώντας στην «Κ», υποστήριξε ότι «οι έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες δεν είχαν διενεργηθεί την τελευταία δεκαετία και ως εκ τούτου ήταν αναγκαίοι ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει».

Τους ελέγχους, ως βασικό τμήμα της πολιτικής τους στον αθλητισμό, είχαν εξαγγείλει τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, όσο και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

«Τεράστια κονδύλια διοχετεύονταν στις ομοσπονδίες και ποτέ δεν είχε ελεγχθεί κανένας γι’ αυτά τα χρήματα, πού πήγαν, τι έγινε, πώς δαπανήθηκαν, αν δαπανήθηκαν σωστά» είχε δηλώσει προ μηνών, ο κ. Κοντονής, προαναγγέλλοντας την έναρξη τον ελέγχων και πρόσθετε: «Ο μηχανισμός του Ελεγκτικού Συμβουλίου ήδη έχει ξεκινήσει ελέγχους στις πρώτες ομοσπονδίες. Αυτοί οι έλεγχοι θα γίνουν σε όλες τις ομοσπονδίες. Δεν γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, ούτε έλεγχος κατόπιν καταγγελιών. Είναι υποχρέωσή μας έναντι του φορολογούμενου πολίτη να γνωρίζουμε τι γίνεται με τα χρήματα τα οποία διαθέτει ο πολίτης μέσω των φόρων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών που προκρίνει η κάθε κυβέρνηση. Και ο κάθε ένας που έχει αναλάβει αυτό το βάρος, δηλαδή της διαχείρισης αυτών των χρημάτων, πρόεδροι ομοσπονδιών, διοικητικά συμβούλια, θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν και το τελευταίο ευρώ».

Μάλιστα, με αφορμή κάποιες σπατάλες ομοσπονδιών είχε πει: «Να ξέρουν ότι τα παρακολουθούμε και τα ελέγχουμε όλα. Και περικόπτονται ταξίδια παραγόντων. Οι ομοσπονδίες έχουν ανάγκη τα χρήματα που τους δίνει η ΓΓΑ και το κράτος για την ανάπτυξη του αθλητισμού και όχι για τουρισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Συναδινός δήλωνε: «Εάν από τους ελέγχους εμφανισθούν προβλήματα θα επιληφθεί η δικαιοσύνη. Η ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει πολιτική στήριξη και το “πράσινο φως” στο Ελεγκτικό Συμβούλιο για αυστηρότατο έλεγχο και δεν θα υπάρξει καμιά πολιτική παρέμβαση στα πορίσματά του.

Και οι Ομοσπονδίες που θα παρουσιάσουν χρηστή και νοικοκυρεμένη διοίκηση από μας θα αναδειχθούν ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υπόλοιπους.

Η αντιμετώπισή τους από την πολιτεία θα είναι ανάλογη».

Εν αναμονή, πλέον των πρώτων πορισμάτων, η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πραγματικότητα που επικρατεί. Ηδη από τους ελέγχους που έγιναν στον Αγιο Κοσμά και σε άλλα αθλητικά κέντρα διαπιστώθηκε κακή διαχείριση των οικονομικών και οι υποθέσεις στάλθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ στην περίπτωση της ομοσπονδίας Τριάθλου αποφασίστηκε η άρση αθλητικής αναγνώρισης λόγω προβλήματος με τον αριθμό των σωματείων. «Στο πλαίσιο της εφαρμογής της αθλητικής νομοθεσίας, της διαφάνειας και της προσπάθειας για εξυγίανση της λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Συναδινού Ιούλιου, ανακαλείται η αθλητική αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου. Ταυτόχρονα, με την ίδια απόφαση το άθλημα του τριάθλου υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πένταθλου», ανέφερε η ενημέρωση της ΓΓΑ, γνωστοποιώντας την απόφαση που διατηρήθηκε εν ισχύι και μετά την απόρριψη της προσφυγής της ομοσπονδίας από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Μετά τη ρήξη με την ΕΠΟ και το επικείμενο ποδοσφαιρικό Grexit, η κυβέρνηση, ανάλογα με τι θα προκύψει από τα πορίσματα, ενδέχεται να ανοίξει μέτωπα και με άλλες αθλητικές ομοσπονδίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή