Ευρωπαίοι μυστικοί αστυνομικοί στο Αιγαίο

Ευρωπαίοι μυστικοί αστυνομικοί στο Αιγαίο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστικούς  αστυνομικούς σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο έχει στείλει η Europol, με εντολή να εντοπίζουν «υπόπτους» μεταξύ των παράτυπων μεταναστών που έρχονται από τα τουρκικά παράλια. Ετσι, δέκα «ειδικοί» βρίσκονται στα hotspots του ανατολικού Αιγαίου, ενώ ένας ακόμα έχει εγκατασταθεί στον Πειραιά.

Αποστολή τους είναι να ελέγχουν στη βάση πληροφοριών της Europol τα στοιχεία όσων αλλοδαπών εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα και θεωρούνται «ύποπτοι» για διασυνδέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» ή άλλες εγκληματικές ομάδες. Σε εξέλιξη μάλιστα βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Europol και ελληνικής αστυνομίας ώστε, για τα αποτελέσματα των ελέγχων, να ενημερώνονται άμεσα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ε.Ε.

O Σλοβένος Ρόμπερτ Κρεπίνκο, επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας της Europol για τη δίωξη της παράτυπης μετανάστευσης, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην «Κ» τις «τεχνικού χαρακτήρα» συζητήσεις με Ελληνες αξιωματούχους και διευκρίνισε ότι στόχος τους είναι να υπάρχει ροή πληροφοριών από τα hotspots προς την κεντρική βάση πληροφοριών της Europol, στη Χάγη.

Μετά το Παρίσι

«Οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται τώρα στα νησιά έχοντας άμεση γνώση για τις κινήσεις “υπόπτων” μεταναστών, πρέπει να μπορούν να ενημερώνουν άμεσα όχι μόνο τις ελληνικές διωκτικές αρχές αλλά και τις άλλες ενδιαφερόμενες υπηρεσίες ασφαλείας της Ε.Ε. γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης: «Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε τους όρους δραστηριοποίησης της Europol στην Ελλάδα. Ελπίζω στο τέλος αυτής της διαδικασίας να καταφέρουμε να βρούμε μια λύση» είπε.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία αξιωματούχων της Europol στο ανατολικό Αιγαίο, ο Σλοβένος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η αποστολή τους στην Ελλάδα είχε αποφασιστεί στην έκτακτη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο, παρουσία και του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. «Ελέγχουν στις βάσεις δεδομένων της Europol όσους από τους μετανάστες κρίνονται –κατά τη δακτυλοσκόπηση και καταγραφή τους– ύποπτοι για διασυνδέσεις με δίκτυα τρομοκρατών ή άλλες εγκληματικές ομάδες». Απέφυγε, πάντως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα – ευρήματα της διαδικασίας.

Η Europol υπολογίζει μεταξύ 3.000 και 5.000 τους Ευρωπαίους υπηκόους που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (σ.σ.: σχετικές δηλώσεις έκανε πρόσφατα στον διεθνή Τύπο ο Βρετανός επικεφαλής της υπηρεσίας Ρομπ Γουέινραϊτ), ενώ αντίστοιχα, έκθεσή της για τα δίκτυα των δουλεμπόρων στην Ε.Ε. αναφέρει ότι υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων της στοιχεία για 40.000 υπόπτους: «Μόνο στη διάρκεια του 2015 διαβιβάστηκαν στην υπηρεσία πληροφορίες για 10.000 άτομα» αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Αφορμή υπήρξε η έναρξη λειτουργίας της νέας υπηρεσίας για τη δίωξη της παράτυπης μετανάστευσης (European Migrant Smuggling Center) με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κρεπίνκο.

Μετατόπιση

Ο Σλοβένος αξιωματούχος τόνισε επίσης στην «Κ» ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων, οι δουλέμποροι ψάχνουν νέες διόδους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Αλβανίας, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μετατόπιση των ροών από το ανατολικό Αιγαίο προς τον επονομαζόμενο «κεντρικό μεσογειακό δρόμο» που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία.

«Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνει στην Ε.Ε. μέσω της Ιταλίας αυξάνεται» είπε, ενώ μόλις την περασμένη Τρίτη, ο Ελληνας επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε αποκαλύψει σε συζήτησή του με Ελληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι στις ακτές της Λιβύης υπάρχουν περίπου 300.000 πρόσφυγες που θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό τις ακτές της νότιας Ιταλίας. Οι πληροφορίες προέκυψαν από αναγνωριστικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) πάνω από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Τζίρος 6 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τη Europol, ο τζίρος των κυκλωμάτων διακινητών το 2015 κυμάνθηκε μεταξύ 3 και 6 δισ. ευρώ και αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και το 2016 παρά τα όποια αποτελέσματα από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, κατά τον Ρόμπερτ Κρεπίνκο, «η διακίνηση των παράτυπων μεταναστών γίνεται πιο περίπλοκη και επομένως, οι τιμές θα αυξηθούν».

Είπε ακόμα ότι γίνονται προσπάθειες να εντοπιστεί μέρος από τα κέρδη των διακινητών, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με μετρητά και όχι μέσω του τραπεζικού συστήματος. «Αναζητούμε τρόπους να εντοπίζουμε και να κατάσχουμε τα χρήματα, ωστόσο, θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα».

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το European Migrant Smuggling Center, τα περισσότερα πλαστά έγγραφα με τα οποία εφοδιάζονται οι παράτυποι μετανάστες «κατασκευάζονται» σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Συρία. «Συλλέγουμε πληροφορίες από τα κράτη-μέλη και συνδυάζουμε φαινομενικά ξεχωριστές, μεταξύ τους, υποθέσεις» εξηγεί ο κ. Κρεπίνκο και καταλήγει, λέγοντας ότι «η αντιμετώπιση του φαινομένου βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της υπηρεσίας μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή