Γιατί έρχεται Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος

Γιατί έρχεται Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίσκος

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ενα ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή αλλά και για την ευαισθητοποίηση όλων για το δράμα των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει η κοινή παρουσία των δύο κορυφαίων ηγετών του Χριστιανισμού, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, το ερχόμενο Σάββατο στη Λέσβο.

Τους δύο ηγέτες της Χριστιανοσύνης θα υποδεχθούν και θα συνοδεύσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προσκάλεσε τον Πάπα εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον είχε συναντήσει ανεπίσημα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Σεπτέμβριο του 2014, στο Βατικανό. Πάπας, Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθούν το hotspot του νησιού, θα συνομιλήσουν με τους πρόσφυγες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσευχηθούν για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά να περάσουν το Αιγαίο, στο ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον

Τόσο ο Πάπας Φραγκίσκος, που η πρώτη ποιμαντική επίσκεψη που έκανε μετά την εκλογή του, το 2013, ήταν σε ένα άλλο νησί που υποδέχεται πρόσφυγες, στη Λαμπεντούζα της νοτίου Ιταλίας, όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που είχε την πρωτοβουλία ν’ απευθύνει την πρόσκληση στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψή στη Λέσβο, έχουν εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον τους για το δράμα των προσφύγων καλώντας τη διεθνή κοινότητα ν’ αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.

«Δεν μπορώ να μην σκεφθώ τόσα άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο, τόσους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σκέφτομαι ότι πολλά άτομα δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της μοίρας των ανθρώπων αυτών», είχε επισημάνει πρόσφατα ο Πάπας, στον κυριακάτικο χαιρετισμό του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ταυτόχρονα ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα. «Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών», είχε αναφέρει πριν από περίπου ένα μήνα και είχε καλέσει τους πιστούς να προσευχηθούν για να ανοίξει ο δρόμος στον διάλογο και στην τόσο επιθυμητή ειρήνη.

Την ίδια στιγμή, σε όλη την ελληνική επικράτεια η ορθόδοξη εκκλησία έχει δραστηριοποιηθεί μέσω των μητροπόλεων και κάθε ενορίας, για την ανακούφιση και στήριξη των προσφύγων. Γι’ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πάρα τη γνωστή αντίθεση μικρής μερίδας της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο και οποιαδήποτε σχέση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έκανε θετική εισήγηση προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, συνεκτιμώντας τη σημασία του μηνύματος που θα σταλεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη για το δράμα των προσφύγων. «Εχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική», σημειώνει από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην πρόσκληση που απηύθυνε εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας στον Πάπα Φραγκίσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή