Ολονύκτιος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων

Ολονύκτιος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις 21.30 το βράδυ της Κυριακής και διακόπηκαν στις 7.00 το πρωί της Δευτέρας. Περικοπή επικουρικών συντάξεων, "κόκκινα' δάνεια και φορολογικό φαίνεται πως παραμένουν άλυτα προβλήματα, με τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη, να δηλώνει αποχωρώντας ότι σήμερα πρέπει να κλείσει η συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη σκιά των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα και πως δεν θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολίαζε ότι εν μέσω της διαπραγμάτευσης "τι περιμένεις να πει ο κ. Σόιμπλε", υποβαθμίζοντας τη δήλωση. Πάντως, κατά τη διάρκεια της νύχτας διαπιστώθηκε σύγκλιση των απόψεων του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας με εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που είναι πιο σκληρές.

Σημαντική είναι η απόσταση στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Οι δανειστές ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία μέσω περικοπής των επικουρικών συντάξεων ώστε να εξασφαλιστούν 700 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προτείνει ένα μείγμα περικοπών, αύξησης εισφορών και χρήσης του αποθεματικού των ταμείων. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η Κομισιόν δε συμφωνεί με τις ελληνικές προτάσεις και η πρόταση των δανειστών για περικοπές απέχει πάρα πολύ από την ελληνική. Η Αθήνα αναμένει υποχώρηση των θεσμών, αλλά το εάν θα συμβεί αυτό απομένει να φανεί σήμερα.

Στο δύσκολο ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως "έχουμε φθάσει κοντά", μετά και τις νέες μεταμεσονύκτιες διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοικτό και οι δανειστές συνεχίζουν να ζητούν την πώληση και των ενήμερων δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, η κυβέρνηση επιμένι στη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 9.090 ευρώ που προβλέπονται στην ελληνική πρόταση. Επίσης, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σημείωναν πως τα μέτρα που θα ληφθούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό είναι ίδια, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν στην εκτίμηση για την απόδοσή τους. Μάλιστα, ανέφεραν ότι το Ταμείο δεν έχει προδιάθεση συμφωνίας, καθώς υπολογίζει ότι τα μέτρα φέρνουν μικρότερο δημοσιονομικό όφελος. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι "είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίησης της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν κάποιες λεπτομέρειες", ενώ ξεκαθάρισε ότι "το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε".

Πέραν αυτών, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν για φέτος να παραμείνει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και να μειώνεται κάθε χρόνο κατά ένα έτος (δηλαδή το 2017 θα είναι ένας προς τέσσερις κοκ).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ", δεν υπάρχει πρόθεση των δανειστών να υποχωρήσουν έναντι των θέσεών τους. Υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, όπως έχουν συμφωνηθεί και δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι για "εκπτώσεις" επί αυτών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται αυτές τις ώρες. Ωστόσο, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν και σήμερα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα και μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στην Ουάσιγκτον και στις επαφές που θα υπάρξουν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή