Προβληματισμός και ανησυχία από τους θεσμούς

Προβληματισμός και ανησυχία από τους θεσμούς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στους θεσμούς η χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη φορολογία εισοδήματος και το ασφαλιστικό. Οι θεσμοί αγνοούσαν αυτές τις εξελίξεις και τονίζουν στην «Κ» ότι, για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που σχετίζεται με την αξιολόγηση στην Βουλή, πρέπει να έχει πάρει προηγουμένως το «πράσινο φως» από τους εκπροσώπους τους, κάτι το οποίο δεν θα γίνει σε αυτή την περίπτωση. Η διαδικασία, προσθέτουν, είναι γνωστή και παραμένει ίδια. Δηλαδή προηγείται η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και δίνουν τη συγκατάθεσή τους και οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup και ακολουθεί η έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο. «Σε περίπτωση που θα χρειαστούν αλλαγές στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, τότε θα χαθεί περισσότερος χρόνος, που αυτή τη στιγμή είναι πολύτιμος», λέει αξιωματούχος στην «Κ». Αξιωματούχος του ΔΝΤ περιορίστηκε να πει πως το Ταμείο θα σχολιάσει αφού δει τα νομοσχέδια.

Εν τω μεταξύ, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ υπογράμμισε την πλήρη ταύτιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. «Συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου κι ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλωστε, όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», αυτό που ίσως δεν είχε καταλάβει η ελληνική πλευρά είναι ότι πάντα ΔΝΤ και ΕΚΤ ήταν μαζί στο πρώτο σκέλος της συμφωνίας που αφορά τα μέτρα· στο επόμενο μέρος, που αφορά το χρέος και τους στόχους, υπάρχει το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε χθες τις δηλώσεις του κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει ευελιξία στα μέτρα που θα λάβει η Αθήνα. «Κανείς δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα», αν και «το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγάζει νόημα και τα προαπαιτούμενα να ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που είχαμε συμφωνήσει από κοινού. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που οικοδομεί κανείς εμπιστοσύνη», είπε ο Γερμανός υπουργός.

Την ανάγκη για ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ, φέρνοντας στην εξίσωση και τον παράγοντα προσφυγική κρίση. «Θα υπάρξει αναμφίβολα ανάγκη για περισσότερη ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και κάποια στήριξη από την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσίευση του World Economic Outlook του ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε επίσης πως, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε δεν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. «Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: αν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε προκύπτει η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι’ αυτό», δήλωσε. «Εως τώρα δεν μπορώ να συναγάγω από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ανάγκη για κάτι τέτοιο». Σχετικά και Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι «μην αναμένετε να υπάρξει κάποια πρόοδος στην Ουάσιγκτον», καθώς μία πρώτη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σημαντικά τη στιγμή που δεν υπάρχει μία βασική συμφωνία με την Ελλάδα. Συγχρόνως, προσφέρει μια καλή δικαιολογία στη γερμανική πλευρά να καθυστερεί τέτοιου είδους συζητήσεις, υποστηρίζοντας ότι εφόσον οι Ελληνες δεν έχουν κάνει το δικό τους μέρος της συμφωνίας, δεν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή