«Προαπαιτούμενο η συμφωνία για τα νομοσχέδια»

«Προαπαιτούμενο η συμφωνία για τα νομοσχέδια»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με δυσφορία αλλά και με ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα απάντησαν χθες οι Ευρωπαίοι εταίροι στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα καταθέσει νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό στη Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι η διαδικασία για το πώς πρέπει να περάσει μια νομοθεσία από την ελληνική Βουλή είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Δηλαδή προηγείται η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και αφού δώσουν τη συγκατάθεσή τους ακολουθεί η έγκριση από το Κοινοβούλιο. Η κίνηση της κυβέρνησης θα μπορούσε να εκληφθεί ως μονομερής ενέργεια, τη στιγμή που οι εταίροι όχι μόνο δεν ήταν ενήμεροι, αλλά και αιφνιδιάστηκαν. Ομως έχοντας πλέον εμπειρία σε κυβερνητικές τακτικές και μεθόδους, κρατούν ψύχραιμη στάση θέλοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες, όταν οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Π. Μοσκοβισί στην εφημερίδα Le Monde, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όλες οι πλευρές. Συγχρόνως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα ν/σ που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «καθένας που συμμετέχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση» και πρόσθεσε ότι «κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος». Επιβεβαίωσε εξάλλου τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Β. Σόιμπλε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε επίσης ότι πρέπει να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του δραματικού σεναρίου του Grexit και δήλωσε σίγουρος ότι «θα το πετύχουμε». Η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Η κρίση σε διαρκή επανάληψη» εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερεί και ότι «δυστυχώς η κατάσταση δεν μοιάζει ούτε καν με την ταινία “Η Μέρα της Μαρμότας”, στην οποία ο πρωταγωνιστής Μπιλ Μάρεϊ, παγιδευμένος στον χρόνο, ξαναζεί την ίδια ημέρα», αλλά ακόμα χειρότερη. Ο αξιωματούχος που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει στάσιμη εφόσον ένας από τους βασικούς στόχους του τρίτου προγράμματος, η επιστροφή των επενδύσεων, δεν επιτυγχάνεται και έτσι «η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ήταν πιο αισιόδοξος, αναφέροντας ότι ρεαλιστικά οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. «Είναι απογοητευτικό που είχαμε αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση», είπε και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει εδώ και έξι μήνες». Τόνισε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους είναι η μετάθεση των αποπληρωμών του και των τόκων στο μέλλον και επιμήκυνση των περιόδων χάριτος, ενώ το μέγεθος θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή