Με αίτημα για σταθερά επιτόκια στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος, Σταθάκης

Με αίτημα για σταθερά επιτόκια στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος, Σταθάκης

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πάγια θέση της Ελλάδας για μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά, μεταβαίνουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης στην Ουάσιγκτον, όπου στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Αν και παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμούν ότι κάποιες διαβουλεύσεις θα γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο Ελληνες υπουργοί έχουν προετοιμάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Χθες, το Reuters ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από τους δανειστές τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά, καθώς και τη συμπερίληψη των εντόκων γραμματίων στον υπολογισμό των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Κάτι που θα καταστήσει ευκολότερο το να ξεπερνά η Ελλάδα το όριο του 15% του ΑΕΠ για τις ετήσιες δαπάνες αποπληρωμής χρέους. Ενα όριο που έχουν θέσει οι δανειστές για να χαρακτηριστεί βιώσιμο ή μη το χρέος.

Διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχουν ήδη γίνει, προκύπτουν τα εξής:

• Σε ό,τι αφορά το θέμα της μετατροπής των επιτοκίων σε σταθερά, εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να το δεχτούν οι χώρες της Ευρωζώνης. Αν τα επιτόκια «κλειδώσουν» σε ένα επίπεδο κοντά στα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων, τότε οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να καταγράψουν απώλειες σε σχέση με τις πιθανές μελλοντικές απολαβές τόκων από τα ελληνικά δάνεια. Και αυτό, επειδή στα επόμενα χρόνια όλοι περιμένουν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται από τα σημερινά χαμηλά τους επίπεδα. Ετσι, κρίνεται ότι πολύ δύσκολα οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας θα δεχτούν μία τέτοια ρύθμιση.

• Για το θέμα του υπολογισμού των εντόκων γραμματίων στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, φαίνεται πως η Ευρωζώνη είναι πιο ανοικτή στο να το συζητήσει. Τα έντοκα γραμμάτια που αναχρηματοδοτεί ετησίως η Ελλάδα ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ ή περίπου 7% του ΑΕΠ. Επίσης, αυτή τη στιγμή οι ετήσιες δαπάνες για την αποπληρωμή ομολόγων, τόκων και δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζονται σε περίπου 8% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Με τον συνυπολογισμό των εντόκων γραμματίων, οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας κινούνται στα επίπεδα του 15% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μόνο αν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ. Οπότε με τον συνυπολογισμό των εντόκων γραμματίων, αυξάνονται οι πιθανότητες λήψης κάποιων μέτρων για την απομείωση του χρέους και ειδικά για τα έτη 2022-2023, καθώς τότε οι συνολικές δαπάνες αποπληρωμής χρέους εκτοξεύονται λόγω της λήξης της περιόδου χάριτος που έχει λάβει η Ελλάδα για την καταβολή τόκων για τα ευρωπαϊκά δάνεια. Πέραν αυτών, Ευρωζώνη και ΔΝΤ διαφωνούν προς το παρόν για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των ευρωπαϊκών δανείων και την παροχή επιπλέον περιόδου χάριτος. Η Ευρωζώνη δεν θέλει η επιμήκυνση να ξεπερνά τα 10 ή 20 χρόνια το πολύ, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 έτη. Επίσης, μία άλλη πρόταση που συζητείται είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, υπό την έννοια όμως ότι το ύψος των ετήσιων αποπληρωμών θα καθορίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ (π.χ. 0,5% ή 1% του ΑΕΠ) και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του έτους θα μεταφέρονται στο μέλλον με τόκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή