Τρομοκρατία, προσφυγική κρίση και αβεβαιότητα «βουλιάζουν» τον τουρισμό

Τρομοκρατία, προσφυγική κρίση και αβεβαιότητα «βουλιάζουν» τον τουρισμό

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρνητικό πεδίο πέρασαν οι τουριστικές κρατήσεις για τη φετινή σεζόν στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία έως τον Μάρτιο από την Amadeus που επικαλείται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Eιδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις έως και τον περασμένο μήνα παρουσίαζαν πτώση της τάξης του 1%. Σε ό,τι αφορά τις αγορές, αρνητικά κινούνται οι κρατήσεις από Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία και Ολλανδία, ενώ θετικά κινούνται από Βρετανία, Ρωσία, Πολωνία και Σκανδιναβία. Η πτώση οφείλεται, κυρίως, στη βουτιά που κατέγραψαν οι κρατήσεις μέσα στον Μάρτιο λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες και τη γενικότερη ανησυχία που δημιούργησε στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά. Εως και τον Μάρτιο οι κρατήσεις στην Τουρκία εμφάνιζαν πτώση κατά 30%ν ενώ στην Ισπανία παρουσίαζαν αύξηση κατά 4%. Οπως σχολίασε ο κ. Ανδρεάδης, ο τουρισμός στη χώρα μας πλήττεται, επιπλέον, από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και από την αβεβαιότητα που επανήλθε λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αρνητικές κριτικές για τη κυβέρνηση σε σχέση με μία σειρά θεμάτων που επηρεάζουν τον τουρισμό. Η κριτική τις τελευταίες ημέρες εστιαζόταν στο ενδεχόμενο επιβολής Τέλους Διανυκτέρευσης αλλά από χθες αντιδράσεις υπάρχουν και στο σενάριο αύξησης του ΦΠΑ στο 24% που θα επιβαρύνει το τουριστικό πακέτο κυρίως σε ό,τι αφορά την εστίαση. Eνδεικτικά, ο κ. Ανδρεάδης σε σχέση με το Τέλος Διανυκτέρευσης ανέφερε ότι θα στρέψει τον τουρισμό μας στις γκρίζες μισθώσεις και στους ανταγωνιστές, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά παράλογο να περάσει ένα τέτοιο μέτρο. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, τόνισε ότι οι προτεινόμενοι έμμεσοι φόροι και ειδικά το Τέλος Διανυκτέρευσης θα αποτελέσουν ταφόπλακα σε κάθε προοπτική ανάπτυξης. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος χαρακτήρισε ως τελειωτικό χτύπημα στον τουρισμό την επιβολή του Τέλους. Δηκτικός είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αθηνών και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός απέναντι σε όσους «πανηγυρίζουν» από την αύξηση κατά 15% των αφίξεων στο «Ελ. Βενιζέλος» για το α΄ τρίμηνο του έτους, καθώς για το ίδιο διάστημα οι πληρότητες των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 3% λόγω της επικράτησης των παράνομων καταλυμάτων στην αγορά. Εξάλλου, έντονη κριτική ασκεί και η Νέα Δημοκρατία τόσο για την επιβολή νέων φόρων στον τουρισμό όσο και για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος που επηρεάζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η airtickets, η επιδεινούμενη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα capital controls έχουν επηρεάσει και τις αεροπορικές κρατήσεις. Από την έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος όρος των αεροπορικών ταξιδιών εμφανίζει πτώση φθάνοντας σε 2,4 ταξίδια το 2016 έναντι 4,3 το 2013. Πτώση σημείωσε ο αριθμός των ταξιδίων τον τελευταίο χρόνο για όσους παλαιότερα έκαναν συνήθως ένα αεροπορικό ταξίδι (26%) ή δύο (32%).

Πρόγραμμα εκπτώσεων για τουρίστες

Εκπτωση τουλάχιστον 20%, πέραν της απαλλαγής φόρου (tax free), θα προσφέρουν για το έτος 2016 οι εμπορικές επιχειρήσεις σε τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Η ενέργεια, βεβαίως, θα είναι προαιρετική και δεν θα ισχύει κατά τις περιόδους των τακτικών εκπτώσεων. Η καταγωγή του πελάτη-τουρίστα θα διαπιστώνεται με την επίδειξη του διαβατηρίου του στο εμπορικό κατάστημα. Τη σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα έχουν στις βιτρίνες τους σχετική αφίσα. Η προβολή της εν λόγω ενέργειας θα γίνει με τη συμβολή της Aegean Airlines, καθώς θα υπάρχει σχετική δισέλιδη καταχώριση στο περιοδικό Blu, που διανέμεται δωρεάν σε όλα τα αεροσκάφη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή