Κατεπείγουσα δράση από τις κυβερνήσεις ζητεί το ΔΝΤ

Κατεπείγουσα δράση από τις κυβερνήσεις ζητεί το ΔΝΤ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εγρήγορση καλεί τις κυβερνήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους, οι οποίοι απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη και τη σταθερότητα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα, μέσω των χθεσινών του εκθέσεων σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα δημόσια οικονομικά σε παγκόσμια κλίμακα, ζητεί κατεπείγουσα δράση από τις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες, και ειδικά της Ευρωζώνης, ώστε να αποτρέψουν νέα κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Παράλληλα προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι τα οικονομικά τους έχουν επιδεινωθεί, επειδή η αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε όλες σχεδόν τις χώρες.

Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ως παράγοντες κινδύνου την αναδίπλωση στην ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη στις αναπτυγμένες οικονομίες, την επιβράδυνση σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, την αβεβαιότητα για τη μεταστροφή της Κίνας από το εξαγωγικό μοντέλο σε εκείνο της εγχώριας κατανάλωσης,την ανάσχεση του διεθνούς εμπορίου, την εξασθένηση στις τιμές ακινήτων, την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου, καθώς και το επαχθές φορτίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει στασιμότητα στη χορήγηση πιστώσεων, οι οποίες τροφοδοτούν την παγκόσμια παραγωγή, να περιορίσει τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και να υπονομεύσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξ ου και ο διεθνής οργανισμός συστήνει άμεση κινητοποίηση στις κυβερνήσεις, ώστε με σύνεση να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στην έρευνα, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουν την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. Παράλληλα, στο πεδίο των τραπεζών το ΔΝΤ συστήνει τη λήψη μέτρων για την άμβλυνση των κινδύνων στη ρευστότητα, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις αναπτυγμένες οικονομίες, τα οποία απέμειναν από την κρίση, τον περιορισμό των αδυναμιών των τραπεζών στις αναδυόμενες οικονομίες και τη συσπείρωση του κλάδου στην Ευρώπη, με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ στις τελευταίες εκθέσεις του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα δημόσια οικονομικά απηχούν και συμπληρώνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις του για την οικονομία. Την Τρίτη ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, με τη γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ να επισημαίνει ότι «η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς για παρατεταμένο χρονικό διάστημα». Το 2016 προβλέπεται ανάπτυξη 3,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης 3,4%, και 3,5% το 2017 έναντι 3,6% αρχικά.

Ειδικά για την Κίνα, το ΔΝΤ αναγνωρίζει πρόοδο «στην περίπλοκη αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου, από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση», αλλά παράλληλα διαπιστώνει επιδείνωση στην κερδοφορία των επιχειρήσεών της, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των πιστώσεων. «Η ικανότητα πολλών κινεζικών εισηγμένων εταιρειών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους υποχωρεί, οι οφειλές τους διογκώνονται και η δυνατότητα κερδοφορίας εξασθενεί», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός. Ωστόσο τον Μάρτιο οι κινεζικές εξαγωγές, ύστερα από εννέα συναπτούς μήνες, εμφάνισαν αύξηση 11,5%, εν συγκρίσει με το 2015, δίδοντας μία ένδειξη σταθεροποίησης της οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή