Όσλο by locals

6' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε κάτοικοι μας ξεναγούν στα αγαπημένα τους μέρη στη φημισμένη για το υψηλό βιοτικό της επίπεδο σκανδιναβική πρωτεύουσα.

Lille Saigon 1

Bernt Ankers Gate 7

Τ/+4721388188

Καθημερινά 11.00-23.00

Για να καταλάβετε πόσο καλό είναι αυτό το βιετναμέζικο εστιατόριο, δεν χρειάζεται να δοκιμάσετε το φαγητό του. Αρκεί να δείτε πόσο… γεμάτο είναι καθημερινά. Οι γεύσεις είναι πλούσιες, οι τιμές δελεαστικές, οι ποσότητες πληθωρικές, οι πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και τα αρώματα των βιετναμέζικων μυρωδικών γεμίζουν το χώρο. Το αγαπημένο μου πιάτο είναι το νούμερο 12 του καταλόγου (bun bo xao, δηλαδή stir-fry noodles με μοσχάρι), που όπως έμαθα είναι και το δημοφιλέστερο του μαγαζιού. Με τους φίλους μου τρώμε εκεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στην πόλη και δεν το έχουμε μετανιώσει έως τώρα. Αν δεν βρείτε τραπέζι, πάρτε φαγητό σε πακέτο. Με λίγα λόγια, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την κουζίνα του.

EMILY WOODGATE


Torggata Botaniske

Torggata 17e

Κυριακή-Πέμπτη 18.00-01.00, Παρασκευή-Σάββατο 15.00-03.00

Κοκτέιλ: 13 €

Ενα τροπικό καταφύγιο στον ευρωπαϊκό Βορρά, αυτό είναι μεταξύ άλλων το Torggata Botaniske. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο κατάφερε να κλέψει την καρδιά όσων αγαπούν τα καλά κοκτέιλ – είτε πρόκειται για ντόπιους είτε για ξένους επισκέπτες. Στο χώρο κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, η διακόσμηση αναδίδει πολυτέλεια, τα φυτά και τα βότανα τονίζουν το εξωτικό στοιχείο. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή σε ό,τι αφορά τα υλικά, τα μείγματα όμως ακολουθούν πάντα τη διάθεση του μπάρμαν. Οπως και να ’χει, όποια εποχή και αν καθίσετε στο μπαρ του, είτε παραγγείλετε το ομότιτλο Torggata Botaniske κοκτέιλ είτε κάποιο άλλο από τον κατάλογο, θα εντυπωσιαστείτε, γιατί πουθενά στην πόλη δεν θα έχετε δοκιμάσει κάτι τόσο καλό. Και θα ξανάρθετε!

LENE HAUGERUD


Supreme Roastworks

Thorvald Meyersgate 18

Δευτέρα-Παρασκευή 07.45-17.00, Σάββατο 10.00-17.00

Καφές φίλτρου: 4,50 €

Ανοιξε πριν από τρία χρόνια, ακόμα όμως κρατάει τη φρεσκάδα του και το ιδιαίτερο άρωμά του, σαν φρεσκοαλεσμένος καφές. Σας προτείνω να δοκιμάσετε το χαρμάνι Huye Mountain από τη Ρουάντα ή -τις ηλιόλουστες μέρες του χρόνου- να παραγγείλετε τον κρύο Satans God. Αν πάλι δεν τρελαίνεστε για καφέ φίλτρου, μη βιαστείτε να φύγετε: η μηχανή εσπρέσο του μαγαζιού κάνει θαύματα και ο καπουτσίνο του θα σας φτιάξει τη μέρα. Το περασμένο καλοκαίρι το Supreme άρχισε να σερβίρει επιλεγμένες ετικέτες βιολογικών κρασιών και μπίρες κάθε Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα. Θα ήμουν άδικη αν δεν απέδιδα τα εύσημα και στον ίδιο το χώρο: το περιβάλλον είναι εξεζητημένο και ταυτόχρονα χαλαρό, στη διακόσμηση κυριαρχεί το ξύλο και από τα μεγάφωνα εναλλάσσονται μουσικές από βινύλια.

LENE HAUGERUD


Tilt

Torggata 16 (είσοδος από Badstugata)

Δευτέρα-Παρασκευή 15.00-03.30, Σάββατο 13.00-03.30, Κυριακή 14.00-03.30

Μπίρα Craft: 9 €

Φίλοι, μπίρες και ηλεκτρονικά. Δεν χρειάζεται να είστε έφηβοι για να περάσετε καλά στο Tilt, γιατί εκεί η διασκέδαση δεν έχει ηλικία. Παιχνίδια arcade, φλιπεράκια, video games, τραπέζια shuffleboard. Στο μπαρ μη ζητήσετε απλώς μια μπίρα. Oι μπάρμεν θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε την ετικέτα που θα απολαύσετε περισσότερο, αρκεί να τους το πείτε. Στο Tilt υπάρχουν 16 τύποι βαρελίσιας μπίρας, αλλά και εντυπωσιακές σε ποικιλία και ποιότητα εμφιαλωμένες. Η ατμόσφαιρα είναι φιλική, κυριαρχούν τα γέλια από τις παρέες, αλλά και οι κραυγές ικανοποίησης, θριάμβου και, κάποιες φορές, απογοήτευσης από τους παίκτες. Για όσους από εσάς δεν είστε φίλοι των παιχνιδιών διοργανώνονται βραδιές με ζωντανή μουσική, ενώ τις Κυριακές ισχύουν προσφορές και μειωμένες τιμές στα ποτά.

GLENN WELLS


No 53

Schweigaards gate 53

Καθημερινά 17.00-01.00

Μπίρες: από 5 €

Είναι ένα απλό μπαρ της γειτονιάς, είναι όμως το αγαπημένο μου. Οι τρεις ιδιοκτήτες το αγόρασαν πριν από μερικά χρόνια από τα προηγούμενα αφεντικά, γιατί απλώς τους άρεσε να συχνάζουν εκεί. Φιλικοί όπως το μαγαζί τους, ταπεινοί και άνετοι, θα τους συναντήσετε συνήθως πίσω από την μπάρα. Η μουσική είναι καλή και καλύπτει όλα τα είδη, όμως το No 53 ξεχωρίζει για τις μπίρες του. Τα τρία μικρά ψυγεία του είναι γεμάτα με προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες, ενώ μπορείτε να παραγγείλετε και σε ποτήρι, κυρίως ντόπιες μπίρες. Οι τιμές είναι χαμηλές, ίσως οι χαμηλότερες στην πόλη.

GLENN WELLS


Damstredet

St. Hanshaugen

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθώ στην περιοχή και να μην περάσω από την οδό Damstredet. Είναι ένας πανέμορφος μικρός δρόμος, γεμάτος από πολύχρωμα ξύλινα σπίτια. Τα περισσότερα χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα, τα πιο παλιά όμως χτίστηκαν γύρω στο 1600. Η αρχιτεκτονική της Damstredet είναι πολύ ιδιαίτερη, έχει μια μοναδικότητα που σπάνια συναντά κανείς στο υπόλοιπο Οσλο. Αρκετά κοντά βρίσκεται ένας ακόμη παρόμοιος δρόμος, η οδός Telthusbakken. Η βόλτα που ξεκινά από την αρχή της Damstredet, νοτιοανατολικά του ιστορικού νεκροταφείου του Οσλο, και καταλήγει στον ποταμό Akerselva είναι απολαυστική της ηλιόλουστες μέρες. Από τα πλατύσκαλα των σπιτιών τους θα σας καλημερίσουν οι φιλικοί ιδιοκτήτες των σπιτιών, που απολαμβάνουν τον καφέ και την κουβεντούλα με τους γείτονες.

EMILY WOODGATE


Oslo Mekaniske Verksted

Tøyenbekken 34

Τ/+4745237534

Δευτέρα-Παρασκευή 15.00-02.00, Σάββατο, Κυριακή 13.00-02.00

Μπίρα: από 6,50 €

Εύκολα και γρήγορα θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Είτε καθίσετε έξω, στους πάγκους που θα βρείτε, είτε μέσα στο μπαρ. Τα έπιπλα μοιάζουν να έχουν αγοραστεί σε υπαίθριο παζάρι: μικρά τραπέζια, καρέκλες, πολυθρόνες, καναπέδες και μικρές αστείες λάμπες δημιουργούν φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα. Καθίστε αναπαυτικά με τους φίλους σας συνοδεία μιας κούπας ζεστού καφέ ή ενός ποτηριού κρασί και απολαύστε μια χαλαρή συζήτηση ή παίξτε επιτραπέζια. Αν πάτε μόνοι, διαβάστε ένα καλό βιβλίο από τη συλλογή που θα βρείτε εκεί. Οσο για τη μουσική, δεν είναι ποτέ τόσο δυνατή ώστε να γίνεται ενοχλητική. Σας περιμένει και μια μικρή έκπληξη: στο μπαρ θα βρείτε φυλλάδια για να παραγγείλετε φαγητό από τα γειτονικά εστιατόρια, τα οποία κάνουν delivery στο Oslo Mekaniske Verksted. Τα απογεύματα της Παρασκευής και του Σαββάτου πολλοί πελάτες γιορτάζουν εκεί το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας ή «προθερμαίνονται» για τα πάρτι του Σαββατοκύριακου.

ELIN REITEHAUG


Schouskjelleren

Trondheimsveien 2

Τ/+4721383930

Δευτέρα-Τρίτη 16.00-01.00, Τετάρτη-Πέμπτη 16.00-02.00, Παρασκευή 15.00-03.30, Σάββατο 16.00-03.30, Κυριακή 16.00-00.00

Draught stout μπίρα: 6 €

Αν είστε λάτρεις της μπίρας ή απλώς ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, αυτό είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε στο Οσλο. Το Schouskjelleren είναι ένα μικρό ζυθοποιείο με δεκάδες μπίρες τοπικές αλλά και από όλο τον κόσμο. Ο χώρος παραπέμπει σε τεράστιο κελάρι με πέτρινους τοίχους, μεγάλο τζάκι, χαμηλό φωτισμό, μοναστηριακά τραπέζια και καναπέδες κατά μήκος των τοίχων, βαρέλια με μπίρα στους διαδρόμους και καθόλου μουσική. Εχω δοκιμάσει αρκετές από τις μπίρες του και πρόσφατα με εντυπωσίασε μια Caribbean Rum Stout. Το μέρος είναι ιδανικό τόσο το χειμώνα, που το τζάκι καίει ακατάπαυστα, όσο και το καλοκαίρι που ο συνδυασμός μπίρας και πέτρινων τοίχων δροσίζει τους θαμώνες.

ANDREA CHIRULESCU


Birkelunden

Grünerløkka

Δωρεάν

Το Birkelunden είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα πάρκα του Οσλο. Βρίσκεται στην περιοχή Grünerlokka, γνωστή για τα όμορφα ανακαινισμένα σπίτια του 19ου αιώνα αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή. Την άνοιξη, και κυρίως το καλοκαίρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία, το πάρκο είναι ιδανικό για βόλτες, πικνίκ ή κουβέντα στο γρασίδι και στα παγκάκια. Εχει και σιντριβάνι, στην απίθανη περίπτωση που ζεσταθείτε πολύ! Συχνά διοργανώνονται συναυλίες, ενώ στη νότια πλευρά του φιλοξενείται τις Κυριακές υπαίθριο παζάρι με αντίκες και μεταχειρισμένα αντικείμενα, από κουζινικά και ρούχα μέχρι έπιπλα και κοσμήματα, αλλά και χειροτεχνίες και μικρά έργα τέχνης.

ELIN REITEHAUG


Bla

Brenneriveien 9c

Τ/+4798256386

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας εξαρτώνται από τα events

0,5L μπίρα: 7 €

Από αυτό το μπαρ ξεκίνησαν την πορεία τους στη μουσική πολλές μικρές και μεγάλες νορβηγικές μπάντες που πειραματίζονται με διαφορετικά μουσικά είδη (από dance μέχρι dark metal), ενώ συχνά φιλοξενεί και συναυλίες ξένων γκρουπ. Βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Akerselva και η θέα είναι υπέροχη, ιδιαίτερα αν καθίσει κανείς στη βεράντα που «βλέπει» στο ποτάμι. Οι άνθρωποί του υπερηφανεύονται -και με το δίκιο τους- ότι έχουν το καλύτερο σέρβις «εξωτερικού χώρου» στην πόλη. Το εσωτερικό του είναι ευρύχωρο: μπορεί να φιλοξενήσει έως και 400 (!) άτομα. Τα μουσικά ακούσματα είναι κυρίως τζαζ, ενώ τα βράδια της Κυριακής στη μεγάλη σκηνή ανεβαίνει το Frank Znort Quartet.

ANDREA CHIRULESCU

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή