Πάμε Μιλάνο;

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την Εβδομάδα Ντιζάιν ταξιδεύουμε στην πρωτεύουσα του ιταλικού σικ και σας προτείνουμε 10 ακόμη λόγους για να το κάνετε κι εσείς.  

Fondazione Prada

To πολιτιστικό ίδρυμα Prada ιδρύθηκε το 1993 και είναι αφιερωμένο στην τέχνη, στο σινεμά και στη φιλοσοφία. Μόλις μέσα στο 2015, ωστόσο, απέκτησε στέγη και μάλιστα στο χώρο που κάποτε στέγαζε ένα αποστακτήριο. Τίποτα όμως δεν θυμίζει πια το παλιό «στοιχειωμένο σπίτι», όπως λεγόταν μέχρι τότε το κτίριο που φιλοξενεί σήμερα το ίδρυμα. Η Prada το έντυσε με φύλλα χρυσού 24 καρατίων, κάνοντας -σύμφωνα με τον δημιουργό του, τον διάσημο Ολλανδό αρχιτέκτονα Charlie Koolhaas- το φυσικό φως να αντανακλάται υπέροχα σε όλο το συγκρότημα. Eκτός από πρωτοποριακά καλλιτεχνικά projects, διοργανώνει δράσεις και εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στη λεγόμενη «Παιδική Ακαδημία» του (Accademia dei Bambini), ενώ αξίζει να κάνετε μια στάση και στο ρετρό καφέ του, Bar Luce. Το σχεδίασε ο παγκοσμίως γνωστός σκηνοθέτης Wes Anderson και θυμίζει τυπικά μιλανέζικα καφέ του 1950 και του 1960.

• Largo Isarco 2

• Τ/+39 02 56662611

www.fondazioneprada.org


Rossana Orlandi

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των Ιταλών όταν ακούν Rossana Orlandi είναι το διάσημο κατάστημα επίπλων. Το δεύτερο, η ιδιοκτήτριά του και τα τεράστια στρογγυλά γυαλιά της. Ή και αντίστροφα, ως προς τη σειρά προτεραιότητας. Η Μιλανέζα γκουρού του ντιζάιν εγκατέστησε το showroom και την γκαλερί της με τον υπέροχο κήπο στο χώρο ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που κάποτε κατασκεύαζε πλακάκια. Εκεί θα δείτε ό,τι πιο φουτουριστικό, μεταμοντέρνο, σκανδαλιστικό, εξωφρενικό έχει να επιδείξει αυτός ο πλανήτης σε σχέση με το σύγχρονο ντιζάιν. Και επειδή σίγουρα με όλα αυτά θα σας ανοίξει η όρεξη, θα έχετε προνοήσει να κλείσετε τραπέζι στο ομώνυμο εστιατόριο που λειτουργεί στον ίδιο χώρο.

• Via Matteo Bandello 14/16

• T/+39 02 4674471

http://rossanaorlandi.com


Straf hotel & bar

Σε απόσταση 100 μέτρων από τον καθεδρικό ναό του Duomo, σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, υπάρχει ένα καταπληκτικό art hotel που φέρει την υπογραφή του Ιταλού σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Vincenzo de Cotiis. Ολα τα δωμάτια διαφέρουν μεταξύ τους και αποτελούν συνθέσεις απροσδόκητων ανακυκλώσιμων υλικών, όπως τσιμέντο, γρανίτης, γυαλί, ορείχαλκος, σίδερο κ.ά. Το καθένα τους -και όλα μαζί- θυμίζουν εγκατάσταση arte povera· αυτό ήταν και το όραμα του μινιμαλιστή Cotiis, που συμπλήρωσε την καλλιτεχνική φύση του ξενοδοχείου με ένα μπαρ όπου εναλλάσσονται εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

• Via San Raffaele 3

• Τ/+39 02 805081

www.straf.it.


Coltelleria Lorenzi

Από τα πιο παλιά και γραφικά μαγαζιά του Μιλάνου, αυτό το concept store άνοιξε πριν από 80 χρόνια και είναι αφιερωμένο στους μπον βιβέρ. Ο Olimpio Lorenzi ξεκίνησε να φτιάχνει χειροκίνητους μύλους, συνέχισε με ψαλίδια και μαχαίρια, και αργότερα επεκτάθηκε σε αναπτήρες, πίπες και εκλεπτυσμένα αξεσουάρ για καπνιστές. Σήμερα, ο Andrea, Lorenzi τρίτης γενιάς, τονίζει ότι στόχος της οικογένειας είναι να προσφέρει στους πελάτες τις συμβουλές και την εμπειρία της, «ακόμη κι αν δεν αγοράσουν τίποτα». Στην Coltelleria Lorenzi θα βρείτε αξεσουάρ για οινόφιλους, old-school είδη ξυρίσματος και κουρέματος, αντρικά αρώματα, είδη τουαλέτας, σερβιρίσματος, μεγάλη ποικιλία μαχαιριών και άλλα όμορφα γκάτζετ που, όπως λέει ο Andrea, «κάνουν τη ζωή πιο ευχάριστη και αρμονική». Επισκεφτείτε το, «ακόμη κι αν δεν αγοράσετε τίποτα», αρκεί που θα γνωρίσετε έναν Lorenzi.

• Corso Magenta 1

• Τ/+39 02 8692997

www.o-lorenzi.it


Triennale di Milano

Το Μουσείο Τέχνης και Ντιζάιν του Μιλάνου έχει να μας δώσει πολλά περισσότερα από «μια γεύση» σύγχρονου ιταλικού βιομηχανικού σχεδιασμού. Μέσα από εναλλασσόμενες περιοδικές εκθέσεις εφαρμοσμένων τεχνών από διάσημους -στην Ιταλία ή και διεθνώς- καλλιτέχνες, το μουσείο προσπαθεί να αναδείξει το έργο και τη δράση των Ιταλών ντιζάινερ, εμβαθύνοντας στη σχέση τέχνης και βιομηχανίας.

• Viale Emilio Alemagna 6

• Τ/+39 02 724341

www.triennale.org


Nilufar Depot

Η ψαγμένη γκαλερίστα Nina Yashar μοιράζεται με το κοινό τη συλλογή της από περίπου 3.000 σπάνια αντικείμενα σύγχρονου ντιζάιν -κυρίως έπιπλα και φωτιστικά- τα οποία έχουν δημιουργήσει νέοι καλλιτέχνες. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως από τα αριστουργηματικά κομμάτια έχει ο ίδιος ο χώρος, που είναι εμπνευσμένος από τη Σκάλα του Μιλάνου. Δεν θα ακούσετε άριες εδώ, αλλά θα παρατηρήσετε με ευλαβική προσοχή τις συνθέσεις επίπλων και αντικειμένων που φωτίζονται με νέον και παρουσιάζονται στο μεγάλο τσιμεντένιο αίθριο. Το δάπεδο πλαισιώνουν μαύρα σιδερένια μπαλκόνια, κόκκινες κουρτίνες και φυσικά σκηνή που φιλοξενεί συχνά εκθέσεις.

• Viale Vincenzo Lancetti 34

• Τ/+39 02 780193

www.nilufar.com


Στα χνάρια των οίκων μόδας

Στην ιταλική πρωτεύουσα της μόδας είναι πολύ σύνηθες οι διάσημοι οίκοι να ανοίγουν καφέ και μπαρ με τη δική τους σχεδιαστική πινελιά. Το κλαμπ Just Cavalli έχει ζαλιστικά φωτορρυθμικά και δυνατά beat (Via Luigi Camoens c/o Torre Branca), ενώ οι D&G προτίμησαν ένα glam chic μπαρ για μαρτίνι (Corso Venezia, 15). Αν είναι πρωί και βρίσκεστε στο κέντρο, πιείτε τον καφέ σας στο κομψό Gucci Cafe, μέσα στο μεγαλειώδες εμπορικό κέντρο Galleria Vittorio Emanuele II. Ενώ αν προτιμάτε στυλ και κουζίνα με… αστέρι Μichelin, στο Armani Nobu (Via dei Gardini 6) θα δοκιμάσετε γιαπωνέζικα πιάτα στον ατμοσφαιρικό χώρο που σχεδίασε ο γνωστός οίκος.


Borsalino

Ούτε που φανταζόταν ο μαθητευόμενος στα μέσα του 19ου αιώνα πιλοποιός Giuseppe Borsalino ότι τα καπέλα που έφτιαχνε σε μια βιοτεχνία στο Παρίσι θα τα φορούσαν σήμερα ο Τζόνι Ντεπ, ο Ντι Κάπριο και η Κέιτ Μος. Γιατί τα Borsalino έγιναν διάσημα; Μάλλον επειδή το μεράκι και η αγάπη του Giuseppe για κάθε καπέλο ξεχωριστά δεν σταμάτησε να διατρέχει το πνεύμα και τις τεχνικές της τεράστιας, σήμερα, αλυσίδας. Κάθε κομμάτι είναι ακόμα σχεδόν εξ ολοκλήρου χειροποίητο και περνάει από περίπου 50 φάσεις παραγωγής. Το φυσικό μαλλί λαγού που χρησιμοποιείται κατά κόρον χρειάζεται 7 εβδομάδες επεξεργασίας, ενώ τα ψάθινα μέρη προέρχονται από φοίνικα που δουλεύεται για πάνω από 6 μήνες.

• Via Sant’ Andrea, 5

• T/+39 02 76017072

www.borsalino.com


Pasticceria Confetteria Cova

Πρόκειται για ζαχαροπλαστείο-αντίκα της πόλης, που πρωτοάνοιξε το 1817 στην πλατεία του λυρικού θεάτρου Σκάλα του Μιλάνου και έγινε σημείο συνάντησης των θεατρόφιλων, που έκαναν στάση για καπουτσίνο και πάστα πριν ή μετά την παράσταση. Στο Cova πήγαινες για να δεις και να σε δουν, και αυτό εξακολουθεί να γίνεται ακόμα και σήμερα, σε άλλη διεύθυνση βέβαια, στη Via Montenapoleοne.

Ο χώρος παραμένει old-school, κομψός και πολυτελής και η πελατεία εκλεκτική.

• Via Montenapoleone 8

• T/+39 02 76005599

http://pasticceriacova.it


Salone Internazionale del Mobile

Αυτό που θα συμβεί την προσεχή εβδομάδα στο Μιλάνο μοιάζει με κίνημα. Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι από 160 χώρες αναμένεται να καταφτάσουν στην αριστοκρατική πρωτεύουσα της Λομβαρδίας από τις 12 έως τις 17 Απριλίου. Τίποτα… κακό δεν θα συμβεί. Η πόλη φιλοξενεί την Εβδομάδα Ντιζάιν, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται και η μεγαλύτερη έκθεση επίπλου στον κόσμο, η Salone Internazionale del Mobile. Τα 150 χιλιάδες τ.μ. του μεταμοντέρνου εκθεσιακού χώρου Fiera Milano θα γεμίσουν με ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει σήμερα η παγκόσμια ντιζάιν κοινότητα. Αλλά επειδή στο Μιλάνο οι νέες τάσεις δεν… χωρούν σε κλειστούς χώρους, ο ανεξάρτητος θεσμός Fuorisalone από τη δεκαετία του 1980 γεμίζει την πόλη με εκατοντάδες παράλληλες δράσεις ντιζάιν, αυτοκινήτου, μόδας, τεχνολογίας, τέχνης, φαγητού – με δωρεάν είσοδο οι περισσότερες.

www.salonemilano.it

http://fuorisalone.it

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή