Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απολύτως αναίτια, δόλια και εμπαθή επίθεση στην αυτονομία και την ισοτιμία των ιδιωτικών σχολείων» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, την πρόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, επιτροπές από καθηγητές δημοσίων σχολείων να επιλέξουν τα θέματα και να βαθμολογήσουν τα γραπτά των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ΄ Γυμνασίου και της Γ΄ Λυκείου στα ιδιωτικά σχολεία.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «μετά την απόσυρση του διαβόητου πλέον άρθρου 40 (σημ.: πρόκειται για το άρθρο που όριζε νέους όρους λειτουργίας στα ιδιωτικά σχολεία και είχε προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις, αλλά δεν κατατέθηκε τελικά) ξεκίνησε η διαρροή φημών περί επιβολής εξεταστικών επιτροπών από δημοσίους εκπαιδευτικούς, που θα διεξάγουν τις εσωτερικές εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων. Αν οι φήμες επαληθευθούν, θα αποτελέσουν άλλη μια απολύτως αναίτια, δόλια και εμπαθή επίθεση στην αυτονομία και την ισοτιμία των ιδιωτικών σχολείων». Καλώντας τον κ. Φίλη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το θέμα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει:

• Η ποιότητα της εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία και η αντικειμενικότητα των βαθμολογιών τους έχει αδιαμφισβήτητα καταγραφεί σε όλες τις διεθνείς και ελληνικές έρευνες (ΟΟΣΑ, αποτελέσματα PISA, έρευνα Πανάρετου – ΟΠΑ, αποτελέσματα εξετάσεων με Τράπεζα Θεμάτων, στατιστικά Πανελλαδικών Εξετάσεων).

• Αν ο υπουργός προχωρήσει στην επιβολή επιτροπών εξετάσεων, το μέτρο πρέπει να ισχύσει για όλους τους μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, ως στοιχειώδης σεβασμός από μέρους του στους κανόνες ισονομίας, δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης όλων των Ελλήνων μαθητών.

• Η επιβολή εξεταστικών επιτροπών μόνο στα ιδιωτικά αφενός συνιστά κατάφωρη και βάναυση απαξίωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και του κύρους τους και, αφετέρου, θα επιβεβαιώσει εκ νέου την υφιστάμενη εχθρότητα και ιδεοληψία κατά των ιδιωτικών σχολείων.

• Η ενδεχόμενη απόφαση 20 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα αποτελέσει δείγμα εγκληματικής ανευθυνότητας του υπουργού, περιφρόνησης της ψυχολογίας μαθητών και γονέων, αλλά και των ίσων δικαιωμάτων των μαθητών κρατικών και ιδιωτικών σχολείων.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ παρουσιάζεται θετική στη ρύθμιση. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών στα ιδιωτικά σχολεία με δημόσιο έλεγχο. Οποιαδήποτε μέθοδος διασφάλισης και αν επιλεγεί από την πολιτεία, θα πρέπει να ισχύσει ενιαία για όλους τους τύπους ιδιωτικών σχολείων, ισότιμων ή μη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή