Επί ποδός για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

Επί ποδός για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Λέσβο θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, με στόχο να σταλεί σε όλον τον κόσμο ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα. Κατά την επίσκεψη θα τηρηθεί αυστηρά το πρωτόκολλο, καθώς μέλημα της εκκλησιαστικής διπλωματίας είναι να μη δοθεί λαβή σε υπερσυντηρητικούς κύκλους να κατηγορήσουν τους δύο ορθόδοξους ιεράρχες για «συμπροσευχή με αιρετικούς». Επίσης, για την επίσκεψη η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει από χθες σε εφαρμογή στη Λέσβο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ασφαλείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι ελληνικές αρχές, στις 10.15 σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, καθώς και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι βρίσκονται από χθες στη Λέσβο.

Κατόπιν θα κατευθυνθούν, επιβαίνοντας στο ίδιο όχημα, προς το χωριό Μόρια, όπου θα επισκεφθούν τον καταυλισμό προσφύγων. Μάλιστα, ο Πάπας θα χαιρετίσει έναν προς έναν 300 πρόσφυγες παρά τις αντιρρήσεις που φέρεται να εξέφρασε η φρουρά του. Επίσης, θα γευματίσουν μαζί τους και θα συνυπογράψουν κοινή διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Μόρια, θα μεταβούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου οι ιεράρχες θα αποτίσουν τιμή σε όσους μετανάστες χάθηκαν στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά παράλια, ενώ θα πραγματοποιήσει και χωριστή ο καθένας προσευχή στη μνήμη τους.

Συγκεκριμένα, θα στηθεί εξέδρα στην οποία θα τοποθετηθούν τρεις ισοϋψείς θρόνοι. Στον μεσαίο θα καθίσει ο Πάπας Φραγκίσκος, δεξιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και αριστερά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Πρώτος θα αναπέμψει δέηση ο Αρχιεπίσκοπος, κατόπιν ο Πατριάρχης και μετά ο Πάπας. Εκεί επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καθολικής Επισκοπής Χίου – Λέσβου – Σάμου, ο Πάπας θα συναντηθεί με καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Οι ιεράρχες και ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου θα συζητήσουν για το προσφυγικό και τυχόν δράσεις που μπορούν να αναληφθούν. Με βάση το πρόγραμμα, στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να αποχωρήσουν από τη Λέσβο.

Ως προς τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 500 αστυνομικοί έχουν ταξιδέψει στο νησί από την Αθήνα προκειμένου να τα υλοποιήσουν μαζί με την υφιστάμενη δύναμη της Λέσβου. Ο σχεδιασμός προβλέπει παρουσία στο νησί αστυνομικών της ΕΚΑΜ, του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών (ΤΕΕΜ) και της Aμεσης Δράσης, ενώ τις μετακινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου θα παρακολουθεί από αέρος ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Τέσσερις επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα εκτελούν υπηρεσία περιμετρικά του hotspot της Μόριας προκειμένου να μην επιτραπεί σε ομάδες ακτιβιστών να διαδηλώσουν, ενώ παρόντες στο νησί θα είναι και αστυνομικοί από «ειδικές» υπηρεσίες της Αστυνομίας, καθώς και στελέχη της ΕΥΠ.

Hχηρό μήνυμα

Ενδεικτική του μηνύματος που θέλουν να στείλουν στη διεθνή κοινότητα οι ιεράρχες, είναι η αναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε χθεσινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ότι «η συνάντησή μας στη Μυτιλήνη, με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Με τον τρόπο που εξελίσσεται το προσφυγικό δράμα, είναι απαραίτητο άνθρωποι με επιρροή να εργάζονται με αυτό το πνεύμα. Ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Πάπας Φραγκίσκος, είναι χαρισματικός πνευματικός ηγέτης, με παγκόσμια αναγνώριση, και η επίσκεψή του στη Λέσβο θα προβληματίσει εκατομμύρια ανθρώπων. Σίγουρα, αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει ξεκάθαρη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα, μπροστά σε ένα τόσο θλιβερό φαινόμενο, που προσβάλλει την ανθρώπινη συνείδηση και τον πολιτισμό μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε χθες ότι σκοπός της κοινής επίσκεψης στη Λέσβο είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος του προσφυγικού. «Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων, αλλά όλης της Ευρώπης και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε.

Ο κ. Ιερώνυμος έφθασε στη Λέσβο χθες, όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε την Καλλονή όπου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του π. Στρατή Δήμου, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και είχε πρωταγωνιστήσει στην περίθαλψη προσφύγων αλλά και ντόπιων που το είχαν ανάγκη. Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος εγκαινίασε το κοινωνικό παντοπωλείο «Αποστολή του παπά Στρατή» στην Καλλονή, ενώ χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακάθιστου Υμνου στον ναό της Παναγίας στην Αγιάσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή