Τελευταίες εκκρεμότητες για μεταβίβαση του ΟΛΠ στην Cosco

Τελευταίες εκκρεμότητες για μεταβίβαση του ΟΛΠ στην Cosco

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς έγκριση της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο και αλλαγή του καταστατικού του προχωράει ο ΟΛΠ, καθώς ολοκληρώνει τις διαδικασίες που προαπαιτούνται για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας στην Cosco.

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού συνεδριάζει την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, η δεύτερη μέσα σε δύο μήνες, ώστε να ψηφιστεί η τροποποίηση της από 13/2/2002 σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας. Πρόκειται για το λεγόμενο master concession, το συμβατικό κείμενο δηλαδή με βάση το οποίο θα λειτουργεί και θα εκμεταλλεύεται τις λιμενικές υποδομές του Πειραιά ο ΟΛΠ. Η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης θα περάσει κατόπιν και από την ελληνική Βουλή. Η γενική συνέλευση που αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα αποφασίσει και εκτεταμένες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου που σήμερα ανέρχονται σε δεκατρία και περιλαμβάνονται και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Πολλές εκ των αλλαγών αφορούν το οργανόγραμμα της εταιρείας και ειδικά τα όργανα διοίκησης.

Υπενθυμίζεται πως αυτές τις ημέρες «τρέχει» και η εξέταση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία μελετά τις απαντήσεις που έδωσαν οι εταιρείες-χρήστες του λιμανιού στο σχετικό ερωτηματολόγιο που τους απέστειλε, προκειμένου να εκδώσει την απόφασή της. Επίσης εκκρεμεί η ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου του υπουργείου Ναυτιλίας για να καταστεί η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων πλήρως ανεξάρτητη και λειτουργική αρχή όπως και η προωθούμενη από τον υπουργό Θ. Δρίτσα ίδρυση και δημόσιας αρχής λιμένος Πειραιά. Ενέργεια, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις τόσο από την αγορά όσο και κατά πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί στενά το θέμα. Μόνον εφόσον όλα τα παραπάνω ζητήματα εξελιχθούν ομαλά και με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει η κινεζική εταιρεία με το ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσει η συναλλαγή πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco, η οποία διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο, η Cosco θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος του 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Cosco θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή