Οι υπουργοί κοιμούνται τον ύπνο του… Δικαίου

Οι υπουργοί κοιμούνται τον ύπνο του… Δικαίου

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος στην έδρα φωνάζει το όνομα του διαδίκου και ο δικηγόρος μπροστά της λέει «παρίσταται διά του υπογράφοντος». «Και;» τον ρωτάει η πρόεδρος. «Και ζητώ αναβολή, γιατί είμαι ψυχοπαθής», απαντά εκείνος και γυρνά την πλάτη του και φεύγει.

Είναι μια από τις εκατοντάδες σουρεαλιστικές ιστορίες που συμβαίνουν καθημερινά τον τελευταίο καιρό στα δικαστήρια της χώρας. Οι δικηγόροι έχοντας απαυδήσει να λένε μονότονα «είμαστε σε αποχή» για να αναβάλουν τις δίκες τους, εφευρίσκουν και άλλες δικαιολογίες για να σπάνε τη μονοτονία τους. Προχθές, ένας εισαγγελέας ρώτησε στην Ευελπίδων δικηγόρο «τι ήρθατε να κάνετε στο δικαστήριο, εφόσον στην αίτηση αποφυλάκισης αρνείστε να κολλήσετε ένσημα» και εκείνος απάντησε «είμαι κούριερ ενός πελάτη μου που βρίσκεται στον Κορυδαλλό».

Πέραν της πλάκας, όμως, είναι απίστευτο ότι κανείς δεν ασχολείται με την εν λόγω απεργία. Και είναι απίστευτο, γιατί, όπως θα διαπιστώσετε, αυτή κοστίζει στο κράτος ένα δυσθεώρητο ποσό, το οποίο βέβαια δεν θα πληρώσει ο κ. Κατρούγκαλος ή ο κ. Παρασκευόπουλος, αλλά όλοι μας.

Για αρχή ας θυμίσουμε ότι οι 42.000 δικηγόροι της χώρας απεργούν από τις 12 Ιανουαρίου. Και έχουν προαναγγείλει ότι θα απεργούν τουλάχιστον ώς τις 25 Απριλίου. Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι δικηγόροι ουδέποτε την τελευταία 25ετία έχουν απεργήσει για τόσο μεγάλο διάστημα και μάλιστα με καθολική συμμετοχή. Επομένως, κάποιο λόγο θα έχουν. Και αυτός δεν είναι άλλος από μια αναλογιστική μελέτη που παρουσίασε ο κλάδος τους και την οποία η κυβέρνηση απέφυγε ακόμη και να σχολιάσει, καίτοι οι δικηγόροι φωνάζουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν για να επιβιώσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενα παράδειγμα της μελέτης αρκεί: Aν αθροίσει κανείς τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που έχει προαναγγείλει ο κ. Κατρούγκαλος, θα καταλήξει στο τρελό συμπέρασμα ότι ένας καλός δικηγόρος που π.χ. βγάζει ετησίως 30.000 ευρώ, στην τσέπη του τελικά θα βάλει μόλις 5.400 ευρώ. Κι αυτό γιατί οι συνολικές κρατήσεις για μηνιαία εισοδήματα της τάξεως των 2.500 ευρώ υπολογίσθηκαν στο 72%!

Το εντελώς ανεξήγητο κατόπιν τούτου, είναι γιατί η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής καλέσει τους απεργούντες, είτε για να διαψεύσει τους υπολογισμούς τους, είτε έστω να τους ζητήσει να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής. Και είναι ανεξήγητο, διότι θα δείτε τώρα πόσα χρήματα χάνει το κράτος από τη συγκεκριμένη απεργία. Χάνει από τη μη είσπραξη των χρηματικών ποινών σε χιλιάδες δίκες που αναβάλλονται καθημερινά για ποινικά αδικήματα. Χάνει από τα παράβολα που θα καταβάλλονταν στις εφορίες για να γίνουν αυτές οι δίκες, ενώ δεν εισπράττει και τα αντίστοιχα δικαστικά ένσημα. Επιπλέον, 42.000 άνθρωποι απεργώντας ήδη επί τρεις μήνες δεν καταβάλλουν βέβαια τους φόρους τους (και ούτε θα τους καταβάλλουν, αφού δεν πληρώνονται), ούτε βέβαια και τον ΦΠΑ που πληρώνουν για την παράστασή τους στις δίκες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα πολλαπλάσια απολεσθέντα δημόσια έσοδα από την αναστολή όλων των δικών, καθώς για οποιοδήποτε λόγο κι αν οφείλονται χρήματα στο κράτος εδώ και τρεις μήνες δεν εισπράττονται, ενώ η ίδια απεργία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες και στην αγορά, καθώς έχει παγώσει χιλιάδες δικαιοπραξίες. Παρεμπιπτόντως, λάβετε υπόψη ότι η Ελλάδα το 2015 είχε μέσο χρόνο εκδίκασης μιας υπόθεσης τις 1.580 μέρες (κάπου 4,5 χρόνια δηλαδή), και ότι βρίσκεται στην 132η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 189 χώρες του ΟΟΣΑ. Κύριος οίδε, πόσο ακόμη θα υποχωρήσει στον συγκεκριμένο δείκτη λόγω της απεργίας.

Με αυτά τα δεδομένα, θα είχε ενδιαφέρον κάποιος να υπολογίσει ποια είναι η συνολική ζημία του κράτους από την εν λόγω απεργία. Διότι, όπως μου έλεγε ένας δικηγόρος, αυτή μάλλον ξεπερνά ακόμη και τα έσοδα στα οποία προσβλέπει η κυβέρνηση από την επικείμενη φοροκαταιγίδα. Γι’ αυτό, μεταξύ αστείου και σοβαρού, μου έλεγε ότι μόλις λήξει η απεργία, θα είχε πλάκα κάποιος πολίτης να κάνει μια ωραιότατη αγωγή σε όλους τους κυβερνητικούς Κατρούγκαλους και να τους ζητήσει να πληρώσουν από την τσέπη τους κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνει το κράτος το τελευταίο τρίμηνο λόγω της αδιαφορίας τους. Κατά τα λοιπά είναι πραγματικά τρελό ότι προ 15νθημέρου οι πολιτικοί αρχηγοί τσακώνονταν επί 8 ώρες για τον τρόπο που απονέμεται η Δικαιοσύνη και κανείς τους δεν έκρινε σκόπιμο καν να αναφερθεί στο απίστευτο –για πολιτισμένη χώρα– γεγονός ότι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα τελεί κατά κυριολεξία εν υπνώσει. Καληνύχτα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή