Μια αριστοκράτις στη Βουλή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτογραφία δείχνει μια εύσωμη γυναίκα, η οποία έχει βγάλει τα παπούτσια της και είναι ξαπλωμένη σε έναν καναπέ. Θα μπορούσε να είναι στιγμιότυπο από σιδηροδρομικό σταθμό, αεροδρόμιο ή λιμάνι. Θα μπορούσε να είναι ταλαιπωρημένη από την πεζοπορία πρόσφυγας. Τα πόδια πρήζονται από την ορθοστασία ή το καθισιό και θέλεις να τα αναπαύσεις. Η λεζάντα, όμως, μας πληροφορεί ότι ο καναπές βρίσκεται στον χώρο του Κοινοβουλίου και η εικονιζόμενη είναι η «βουλεύτρια» του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά. Συγχωρήστε μου το άκομψο «βουλεύτρια», όμως νομίζω ότι ταιριάζει απολύτως στην περίσταση.

Οπως εξήγησε η ίδια, έχει ένα πρόβλημα υγείας και το θεωρεί απρεπές να γίνεται θέμα στο Διαδίκτυο. Στο κάτω κάτω, θα προσέθετα, και στις Βερσαλλίες των Λουδοβίκων, όπου ως γνωστόν δεν υπήρχαν τουαλέτες, κρύβονταν πίσω από τις κουρτίνες για να κάνουν την ανάγκη τους. Η γαλλική αριστοκρατία δεν διακρινόταν ούτε για τους καλούς της τρόπους ούτε για τη σωματική της υγιεινή. Αυτά τα επέβαλλε η αστική τάξη. Θέλω να πω πως αυτή η χαλαρή αντιμετώπιση του πρωτοκόλλου, η άνεση στη συμπεριφορά, έχει αριστοκρατικές καταβολές. Οι κώδικες της αριστοκρατίας, η τιμή, η ανδρεία, η πίστη στον βασιλιά ήταν τόσο ισχυροί ώστε να μην έχουν χρεία συμβάσεων. Αυτές μας τις επέβαλε η δημοκρατία, που εξίσωσε τους αριστοκράτες με τους πληβείους.

Για την Αριστερά, οι κώδικες της αριστοκρατίας συμπυκνώνονται σε μία έκφραση. Είναι το ηθικό πλεονέκτημα. Η ενδυματολογική συμπεριφορά, τα χέρια στις τσέπες του κ. Τσίπρα, τα σκούρα πουκάμισα σε επίσημο δείπνο και το ξαπλωμένο σώμα της κυρίας Βαγενά στον καναπέ της Βουλής συνιστούν τη σημειολογία του ηθικού πλεονεκτήματος. Αυτοί δεν έχουν την ανάγκη να φορούν γραβάτα για να φανούν τίμιοι. Την τιμιότητα την έχουν στο αίμα τους και η αγένεια απλώς την επιδεικνύει. Εδώ το μπουφάν του κ. Βαρουφάκη κληρώθηκε σε εκδήλωση προώθησης του βιβλίου του στο Λονδίνο.

Κάποιος βέβαια θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι υπάρχουν μερικές διαφορές ανάμεσα στις Βερσαλλίες και στη Βουλή των Ελλήνων. Οτι δηλαδή πρόκειται περί δημοκρατικού θεσμού, άρα υπόκειται στους κανόνες της παραδεδεγμένης αστικής συμπεριφοράς, τους οποίους οφείλει να τηρεί ακόμη και μία αριστοκράτις όπως η κυρία Βαγενά.

Διότι «ο τροχός γυρνάει» και όπως η αριστοκρατία έχασε τα πλεονεκτήματά της, έτσι και η Αριστερά κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς ηθικό πλεονέκτημα. Και τότε θα μείνει μόνον το ξαπλωμένο σώμα στον καναπέ, η σκέτη χωριατιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή